Атака ЗСУ на нафтоперевальний термінал у Феодосії. Що про нього відомо
Атака ЗСУ на нафтоперевальний термінал у Феодосії. Що про нього відомо

Атака ЗСУ на нафтоперевальний термінал у Феодосії. Що про нього відомо

Сили оборони України підтвердили, що завдали успішного удару по морському нафтовому терміналу противника, який розташований у тимчасово окупованій Феодосії. Про це повідомляє Генштаб.

Як відомо, у ніч на понеділок, 7 жовтня, окупований Крим зазнав масштабної атаки безпілотниками. В результаті спалахнула потужна пожежа на нафтобазі у Феодосії.

«Феодосійський термінал найбільший у Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів, які використовувалися, зокрема і для забезпечення потреб окупаційної армії РФ», – зауважили в Генштабі.

Що відомо про термінал у Феодосії

Морський нафтовий термінал, який розташований у східній частині Феодосії, недалеко від селища Берегове, є найбільшим об’єктом такого типу в Криму. Обсяг його резервуарних ємностей 250 тис. кубічних метрів.

На півострові працює всього два такі термінали, ще один розташований у тимчасово окупованому Севастополі.

Порт відкритий для заходу суден цілий рік і може надавати послуги з переробки вантажів широкого різновиду, механізований. Він має мережу залізничних колій.

Архівна світлина нафтобази
фото: RFE / RL

Нафтобаза з 1996 року була переорієнтована на перевалку сирої казахської нафти. Танкери вантажилися зі швидкістю 3 тис. тонн на годину. 2001 року між Україною та Казахстаном навіть йшли переговори про продаж порту Астані.

У 2014 році термінал Феодосії був «націоналізований» підконтрольною Росії кримською владою і включений до санкційних списків Євросоюзу і США. Після цього його повноцінна робота зупинилася. Термінал стали використовувати на користь компаній паливного ринку Росії. Перевалка нафтопродуктів знизилася на 90%

Попередні атаки на термінал

Раніше термінал уже атакували ударні безпілотники – у березні 2024 року. Тоді відразу чотири дрони влучили по території АТ «Морський нафтовий термінал». Внаслідок чого було пошкоджено магістральний трубопровід перекачування палива і виникла пожежа.

Окрім того, ця ж нафтобаза вже зазнавала атак у грудні та листопаді минулого року.

Атака 7 жовтня

Як відомо, окупований Крим зазнав масштабної атаки безпілотниками. У соцмережах публікують свіжі фото та відео з місця пожежі. За повідомленням дим на Феодосійській нафтобазі здіймається трьома «стовпами», що може свідчити про три основні джерела займання.

🔥Ранковий вид на нафтобазу в окупованій Феодосії pic.twitter.com/fa0nYl0MV2

— ГЛАВКОМ (@GLAVCOM_UA) October 7, 2024

Також повідомляється, що через пожежу на нафтобазі перекрито рух по вулиці Геологічній і Федька від перехрестя з Керченської траси до району автовокзалу. 

фото з відкритих джерел

Місцева окупаційна «влада» підтвердила пожежу на феодосійській нафтобазі. Так званий «глава адміністрації» Феодосії Ігор Ткаченко про причини пожежі не повідомив, але додав, що працюють розрахунки МНС, а жертв та постраждалих немає. До Феодосії виїхав «віце-прем’єр» Ігор Михайличенко.

Виявляється, що нічого жахливого на нафтобазі в окупованій Феодосії не сталося. Просто у ворога "возгорание" pic.twitter.com/RuLhr7KH6B

— ГЛАВКОМ (@GLAVCOM_UA) October 7, 2024

Источник материала
loader
loader