Вчені розробили молекулу, яка імітує переваги фізичних вправ і голодування
Вчені розробили молекулу, яка імітує переваги фізичних вправ і голодування

Вчені розробили молекулу, яка імітує переваги фізичних вправ і голодування

Дослідники з Орхуського університету синтезували молекулу під назвою LaKe, яка повторює метаболічні ефекти фізичних вправ і голодування. Цей прогрес дозволяє організму імітувати корисні стани високого рівня лактату та кетонів, що може перетворитися на інноваційну харчову добавку, яка допомагає тим, хто не в змозі підтримувати суворі фізичні вправи та дієту, і потенційно допомагає в лікуванні захворювань, пов’язаних з мозком, таких як хвороба Паркінсона та деменція.

Переваги фізичних вправ і голодування, імітовані новою молекулою

Регулярні фізичні вправи та періодичне голодування широко визнані своїми численними перевагами для здоров’я. Ці дії зміцнюють серце і знижують рівень жиру в крові завдяки природній реакції організму, яка передбачає підвищення рівня лактату (солі молочної кислоти ) і кетонів, які служать ефективним клітинним паливом і сприяють функціонуванню органів.

Дослідники в галузі хімії, метаболізму та діабету з Орхуського університету розробили молекулу, яка повторює ці метаболічні ефекти без потреби у фізичному навантаженні чи дієтичних обмеженнях. Їхні висновки нещодавно були опубліковані в Journal of Agricultural and Food Chemistry .

Такий самий ефект, як і біг на 10 км на голодний шлунок

«Ми розробили молекулу, яка може імітувати природну метаболічну реакцію організму на інтенсивні фізичні вправи та голодування. На практиці молекула переводить організм у метаболічний стан, який відповідає швидкісному бігу на 10 кілометрів натщесерце», — пояснює професор Томас Поулсен з факультету хімії Орхуського університету. Він є одним із провідних дослідників цього дослідження.

«Коли рівень лактату та кетонів у крові підвищується, вироблення гормону, що пригнічує апетит, збільшується, а рівень вільних жирних кислот у крові знижується. Це має ряд переваг для здоров’я, наприклад, знижує ризик розвитку метаболічного синдрому».

За словами професора, неможливо досягти такого ж ефекту лише за допомогою дієти, оскільки лактат і кетони, хоча вони і є природними, не можуть споживатися в необхідних кількостях без небажаних побічних продуктів, таких як кислота та сіль. Ось тут і з’являється нова молекула під назвою LaKe.

Хімічна структура Lake
На ілюстрації ліворуч показано хімічну структуру LaKe. Графіки праворуч показують, як концентрація лактату та кетонів (BHB) у крові змінюється з часом у щурів, які вживали або LaKe (сині криві), або контрольну речовину (чорні криві). Як лактат, так і BHB значно збільшуються у щурів, які отримували LaKe. Авторство зображення: Орхуський університет/Томас Поулсен

LaKe Molecule > Дієтичні добавки

Розробка LaKe є результатом кількох років дослідницької співпраці між Томасом Поульсеном, професором Могенсом Йоганнсеном з кафедри судової медицини та головним лікарем і професором Нільсом Мьоллером з кафедри клінічної медицини та Центру діабету Стено, Орхус.

Усі троє досліджували метаболізм під різними кутами зору, і всі вони вже знали з власних та чужих досліджень, що лактат і кетони мають корисний вплив. Їм знадобилося три роки, щоб здійснити хімічний синтез лактату та кетонів без шкідливих «попутників» у вигляді солі та кислоти.

«У певному сенсі ми не здивовані ефектом, тому що ми поєднуємо добре відомі речовини. Інновація полягає в тому, що тепер ми створили молекулу, яка дозволяє штучно безпечно контролювати кількість лактату та кетонів», — говорить Томас Поулсен.

Клінічні випробування та майбутній потенціал

Поки що молекулу випробували лише на щурах, але перші клінічні випробування на людях зараз тривають у лікарні Орхуського університету. За словами Томаса Поулсена, очікується, що випробування прокладуть шлях до того, щоб молекула стала вдосконаленою харчовою добавкою. Це особливо допоможе людям, які не можуть дотримуватися суворого плану фізичних вправ і дієти.

«Можливо бути важко підтримувати мотивацію пробігати багато кілометрів на високій швидкості і обходитися без їжі. Для людей із фізичними захворюваннями, такими як слабке серце або загальна слабкість, харчова добавка може стати ключем до кращого одужання», — пояснює Томас Поулсен.

Перспективи лікування черепно-мозкової травми

Молекула також має потенціал для полегшення труднощів концентрації та може бути використана для лікування серйозних захворювань, таких як хвороба Паркінсона та деменція. Ці захворювання часто характеризуються низьким рівнем енергії в мозку, що перешкоджає його оптимальному функціонуванню.

«Оскільки лактат може взяти на себе роль глюкози в мозку під час стресу або травми, були проведені експерименти щодо підвищення рівня лактату у людей зі струсом мозку. Пацієнти, які не можуть виконувати важкі фізичні навантаження, отримають велику користь від препарату, який може підвищити ці рівні», — пояснює Томас Поулсен.

Источник материала
loader
loader