Вчені розкрили причини слухових галюцинацій
Вчені розкрили причини слухових галюцинацій

Вчені розкрили причини слухових галюцинацій

Вчені зробили важливе відкриття в галузі слухових галюцинацій, що може суттєво змінити підходи до лікування психічних розладів, таких як шизофренія. У новому дослідженні, опублікованому в журналі PLOS Biology, вчені виявили два потенційних збої мозкових процесів, які можуть призводити до появи слухових галюцинацій.

Психічні розлади та мозкові збої

Дослідження, проведене Сін Тяньємом і його колегами з Нью-Йоркського університету в Шанхаї, включало електроенцефалограму (ЕЕГ), за допомогою якої вимірювали мозкові хвилі у двадцяти пацієнтів із діагнозом шизофренія, які чули галюцинації, та у двадцяти пацієнтів з шизофренією, які ніколи не відчували слухових галюцинацій.

Виявилося, що два основні збої — це “зламаний” корелятивний розряд, який не пригнічує звуки, що генеруються мозком, і “галаслива” еферентна копія, яка підсилює сприйняття цих звуків. Ці порушення заважають мозку правильно розпізнавати самогенеровані звуки, відкриваючи нові можливості для лікування.

Механізм формування звуків

Зазвичай, коли людина готується говорити, її мозок відправляє сигнал, відомий як корелятивний розряд, який пригнічує звук її власного голосу. Проте під час дослідження пацієнти зі слуховими галюцинаціями не тільки не пригнічували внутрішній звук, а й виявляли посилену відповідь еферентної копії на внутрішні звуки, що відрізнялися від запланованого складу.

Цей феномен вказує на порушені функціональні зв’язки між моторною та слуховою системами мозку, які можуть призводити до втрати здатності розрізняти фантазію та реальність.

Нові можливості для лікування

Автори дослідження вважають, що цілеспрямований вплив на ці порушення може стати основою для нових методів лікування слухових галюцинацій. Вони сподіваються, що подальші дослідження в цій галузі дозволять знайти ефективніші підходи до терапії для пацієнтів з шизофренією та іншими психічними розладами.

Теги по теме
ученые
Источник материала
loader