На Харківщині затримали 13 посадовців, які за гроші знімали чоловіків з військового обліку
На Харківщині затримали 13 посадовців, які за гроші знімали чоловіків з військового обліку

На Харківщині затримали 13 посадовців, які за гроші знімали чоловіків з військового обліку

У Харківській області затримали 13 посадовців, які за гроші знімали чоловіків з військового обліку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора і Харківської обласної прокуратури 13 особам повідомлено про підозру за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та підроблення документів і їх використання (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1, ч. 3, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України).

На Харківщині затримали 13 посадовців, які за гроші знімали чоловіків з військового обліку - Фото 1

За даними слідства, голова однієї з міжрайонних медико-соціальних експертних комісій Харкова організували схему ухилення від мобілізації. До реалізації плану він залучив 12 спільників, серед них його підлеглі, а також очільники різних медустанов Харкова та області. Один з фігурантів, крім того, що обіймає посаду директора центру первинної медико-санітарної допомоги, є депутатом міської ради на Харківщині.

На Харківщині затримали 13 посадовців, які за гроші знімали чоловіків з військового обліку - Фото 2

За гроші підозрювані допомагали ухилянтам уникнути призову на підставі фейкових довідок про інвалідність.

«Клієнти» навіть не приходили до медичної установи, а всю необхідну документацію про фейкову «інвалідність» отримували поштою або через посередників. Це дозволяло чоловікам списатися з військового обліку і виїхати за кордон», - зазначили в прокуратурі.

На Харківщині затримали 13 посадовців, які за гроші знімали чоловіків з військового обліку - Фото 3

Вартість таких «послуг» коштувала від 2 до 5 тисяч доларів США.

Як повідомляє СБУ, за матеріалами справи, спочатку фігуранти виготовляли фіктивні документи про нібито наявність захворювань, які є підставою для оформлення інвалідності. Для цього вони фальсифікували усю медичну документацію щодо історії «хвороби» свого клієнта, у тому числі щодо його перебування на стаціонарному лікуванні. Потім організатор оборудки забезпечував підготовку фіктивного рішення медико-соціальної експертної комісії про призначення групи інвалідності.

Для пошуку потенційних клієнтів фігуранти використовували власні зв’язки.

Встановлено, що через злочинні дії учасників групи понад 400 осіб призовного віку змогли незаконно уникнути мобілізації.

У результаті комплексних заходів співробітники СБУ затримали організатора та його спільників.

Одночасно було проведено майже 90 обшуків за місцями роботи і проживання учасників злочинної групи та в їхніх автомобілях.

На Харківщині затримали 13 посадовців, які за гроші знімали чоловіків з військового обліку - Фото 4

Під час слідчих дій вилучили велику кількість справ призовників, чорнові записи, мобільні телефони та комп'ютерну техніку із доказами незаконної діяльності.

Також виявлено гроші у сумі понад 500 тис. доларів США, майже 80 тис. євро, більше 1 млн грн, та навіть російські рублі, які ймовірно одержані злочинним шляхом.

Затримані перебувають під вартою. Їм загрожує до 8 років позбавлення волі.

Триває розслідування для притягнення всіх винних до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, у Хмельницькій області викрили керівницю обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина – посадовця обласного управління Пенсійного фонду на незаконному збагаченні. Під час обшуку жінка намагалась викинути дві сумки з пів мільйона доларів через вікно.

Теги по теме
Коррупция
Источник материала
loader
loader