Купуючи яйця в супермаркетах, варто звертати увагу не лише на їхню вартість і категорію, є ще вкрай важливі нюанси, які потрібно обов’язково враховувати. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.
Яйця – це доступний і корисний продукт, який є в холодильнику кожної української родини. Тому вкрай важливо знати, які яйця варто купувати, а які краще залишити на прилавку, щоб не нашкодити своєму здоров’ю, оскільки недотримання елементарних правил під час вибору та зберігання продукту може мати негативні наслідки.
Згідно з державним стандартом, яйця поділяються на категорії та класи. Ця класифікація залежить від ваги продукту й терміну його зберігання. Зазвичай виробник зазначає таку інформацію на пакованні чи у вигляді штампа на самому яйці.
За терміном зберігання яйця діляться на:
- дієтичні (Д) – зберігаються до 7 днів;
- столові (С) – не більше 25 днів;
- столові охолоджені (С) – не більше 90 днів.
За масою яйця класифікуються на:
- дрібні (М) – від 35 до 44,9 г;
- друга категорія (2) – від 45 до 52,9 г;
- перша категорія (1) – від 53 до 62,9 г;
- добірні (В) – від 73 г.
Найчастіше на прилавках магазинів зустрічаються яйця з маркуванням СО – столове яйце вищої категорії чи С1 і С2 – столові яйця першої та другої категорій.
Які яйця не варто купувати:
- якщо поверхня шкарлупи забруднена;
- з дефектами поверхні – порушена цілісність шкарлупи;
- харчові неповноцінні та технічні яйця (з непрозорим вмістом, з пліснявими плямами, засохлим жовтком тощо);
- з різким запахом сірководню;
- якщо на яйцях чи пакованні відсутня інформація про категорію і термін придатності.
Як перевірити свіжість яєць:
- Опустіть у воду. Якщо опустити яйце до ємності з водою і воно лежатиме на дні в горизонтальному положенні, про свіжість можна не перейматися. Коли повністю піднялося на поверхню, воно зіпсоване.
- Потрусіть. Візьміть яйце в руку, прикладіть до вуха й легенько потрусіть. Якщо жодних сторонніх звуків немає, можна сміливо купувати. Якщо ж почуєте хлюпання, не варто брати такий продукт, він може бути зіпсованим.
- Перевірте білок і жовток. У такий спосіб яйця можна перевірити вже після купівлі. Обережно розбийте яйце на тарілку і придивіться до нього. Якщо форма жовтка не порушена, опукла та щільна, а білок в’язкий і пружний – яйце свіже. Якщо жовток з білком розтікаються – яйце зіпсоване. Такі яйця не варто їсти, можна отруїтися.
- Перевірте дату пакування. Все ж необхідно нагадати, що дату пакування треба перевіряти. Це гарантуватиме, що продукт залишатиметься свіжим упродовж вказаного терміну придатності, якщо не порушувати умови зберігання.