Ескалація на Близькому Сході може значно вплинути на економічну ситуацію у світі - МВФ
Ескалація на Близькому Сході може значно вплинути на економічну ситуацію у світі - МВФ

Ескалація на Близькому Сході може значно вплинути на економічну ситуацію у світі - МВФ

Ситуація на Близькому Сході вже призвела до негативних економічних наслідків в Ізраїлі, Лівані, а також на Західному березі та в Газі, втім остання ескалація конфлікту може створити суттєві наслідки за межами регіону.

Про це заявила в четвер у Вашингтоні директорка Департаменту з питань комунікацій МВФ Джулія Козак, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Потенціал подальшої ескалації конфлікту підвищує ризики та невизначеність і може мати значні економічні наслідки для регіону та за його межами», - зазначила представниця Фонду.

У цьому контексті вона навела цифри, які свідчать про падіння ВВП у першій половині року на Західному березі річки Йордан на 86%, у Лівані – на 25%, в Ізраїлі – приблизно на 20% минулого року з лише частковим відновленням на початку нинішнього. Економіка в секторі Гази зруйнована вщент.

«Знову ж, ми уважно стежимо за розвитком ситуації, і вона викликає велике занепокоєння та дуже високий рівень невизначеності», - підкреслила представниця МВФ.

Козак також зауважила, що оновлені прогнози будуть оприлюднені під час річних зборів МВФ і Світового банку наприкінці цього місяця.

Як повідомлялося, 7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масштабний терористичний акт проти Ізраїлю із сектору Гази. Терористи вбили понад 1,2 тисячі людей, у тому числі близько 800 цивільних, поранили понад 3,3 тисячі осіб та захопили в полон 242 людини. У відповідь Ізраїль розгорнув повномасштабну наземну операцію в секторі Гази з метою знищення осередків ХАМАС. Восени цього року Ізраїль почав нищити керівництво та осередки терористичного угруповання «Хезболла» в Лівані, яке обстрілювало північні регіони Єврейської держави. У відповідь Іран, який спонсорує терористів ХАМАС і «Хезболли», 1 жовтня завдав масованого ракетного удару по Ізраїлю.

Фото: AA

Теги по теме
Экономика МВФ
Источник материала
loader
loader