Вистачило 9 місяців: Airbus виготовив перший легкий бойовий вертоліт H145M для Бундесверу
Вистачило 9 місяців: Airbus виготовив перший легкий бойовий вертоліт H145M для Бундесверу

Вистачило 9 місяців: Airbus виготовив перший легкий бойовий вертоліт H145M для Бундесверу

Збройні сили Німеччини замість дорогих Apache вирішили замовити легкі ударні H145M, зокрема й для того, щоб отримати їх швидше

Джерело: Defence Express

Airbus відзвітувався про перший політ першого з 62 вертольотів H145M, які виробляються за замовленням Німеччини для сухопутних сил. Свій політ машина здійснила 27 вересня на майданчику заводу у місті Донауверт.

Це сталось лише через дев’ять місяців після укладання твердого контракту, що був підписаний у грудні 2023 року. Нагадаємо, що саме тоді Бундесвер прийняв доволі прагматичне рішення, замовивши багатофункціональні H145M, частина з яких буде в ударній версії, замість дорогих Apache та продовження розвитку дійсно проблемних Tiger.

І хоча за своїми можливостями H145M чи аналогічні рішення ніколи не зрівняються зі спеціалізованими машинами, такі ерзац-рішення коштують не лише значно дешевше, їх ще можливо отримати значно раніше.

Зокрема отримати зараз озброєння у класі військових вертольотів вже через дев’ять місяців після підпису угоди само по собі вже досягнення. А до кінця року Бундесвер має отримати ще один H145M, у 2025 році – 4, у 2026 – 18, у 2027 – 18 та 17 у 2028 році.

І саме через чотири роки контракт може бути завершений, якщо Берлін не скористається опціоном на ще 20 вертольотів, які вочевидь можуть бути виготовлені у 2029 році, що загалом доведе їх кількість до 82 одиниць.

На тлі цього можливо навести строки постачання 96 AH-64E Apache до Польщі до Польщі, яке розпочнеться з 2028 року та буде тривати до 2032 року. Також треба додати, що для Варшави це була угода на 10 млрд доларів, і хоча вартість угоди на 62 H145M залишилась неоголошеною, повідомлялось, що мова йде про, орієнтовно, 3 млрд євро.

Хоча звісно H145M недотягує до можливостей AH-64E Apache, але він може використовувати сучасне високоточне озброєння, зокрема протитанкових Spike. Також за рахунок сучасної оптико-прицільної станції можливо вести вогонь іншим високоточним озброєнням, включно з APKWS та аналогами. Більше того, Airbus анонсував додавання можливості управління дронами.

Источник материала
loader
loader