Інфекції, які викликають рак: як від них захиститись
Інфекції, які викликають рак: як від них захиститись

Інфекції, які викликають рак: як від них захиститись

Зокрема, професор Школи медицини Дьюка Майкл Піньоне вважає, що наразу науковці близькі до того, щоб "перетворити ті захворювання, які вважають поширеними видами раку, на рідкісні захворювання". Тож, розповідаємо про ці 4 види інфекцій та те, як попереджуючи їх, ви можете захиститись від раку.

Вірус папіломи людини (ВПЛ)

Вірус ВПЛ передається статевим шляхом. У більшості носіїв вірусу, інфекція проходить самостійно. Однак, приблизно у 10% жінок в шийці матки розвивається стійка інфекція з високим ризиком онкології.

Більшість людей, які живуть статевим життям, хоча б раз у житті інфікуються вірусом папіломи людини. Використання презервативів може захистити від вірусу, проте найкращим захистом є вакцинація.

Український Центр громадського здоров'я радить вакцинувати дітей 2-ма дозами у віці 9 – 14 років, до початку статевого життя. Вакцинацію проводять і хлопцям, адже вони можуть бути носіями вірусу.

Пацієнтам з вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) потрібно ввести 3 дози вакцини.

При цьому вакцинація проти ВПЛ рекомендована не всім дорослим старше 26 років, адже після у цьому віці щеплення може бути менш ефективною. Однак, як додали у ЦГЗ, після консультації з лікарем дорослі у віці від 27 до 45 років також можуть зробити щеплення.

Гепатит В і С

Віруси гепатиту можуть викликати рак печінки – вони є причиною запалення, яке призводить до рубцювання та цирозу. У деяких випадках унаслідок гепатиту В змінюються здорові клітини печінки.

Шляхи передачі гепатиту B:

  • від інфікованої матері до дитини;
  • від інфікованої дитини до здорової впродовж перших 5-ти років життя;
  • під час незахищеного статевого контакту;
  • зі слиною, до прикладу, через поцілунок;
  • разом з різними рідинами організму: менструальною кров’ю, вагінальними виділеннями чи спермою;
  • через повторне використання шприців і голок.

Натомість вірус гепатиту С передається через кров.

У випадку гепатиту В ефективними способом запобігання інфікування є вакцинація. Також щеплення знижує ризик розвитку хронічних насліків у д96% випадків. Дитина має отримати 3 дози вакцини.

А ось вакцини проти гепатиту С не існує, найкращий спосіб запобігти ризику інфікування – не використовувати спільні голки.

Гелікобактер пілорі (H. pylori)

Бактеріальна інфекція H. pylori дуже поширена, її носіями є близько половини населення світу. При цьому лише у 1 – 3% з них розвивається рак.

Бактерії містяться в слині, нальоті на зубах і фекаліях. Інфікування зазвичай відбувається в дитинстві через родинний контакт і у більшості випадків протікає безсимптомно.

Інфекція здатна викликати хронічне запалення слизової оболонки шлунка, яке сприяє розвитку раку. Також гелікобактер пілорі приносить токсичні білки в клітини, вони можуть викликати мутації.

Найкращий спосіб запобігти поширенню H. pylori – це уникати спільного використання посуду, склянок та зубних щіток. Ретельно мити рук з милом перед приготуванням їжі, а також після відвідування туалету.

Теги по теме
Медицина Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader