Підписано перший договір на розмінування сільгоспземель за держпрограмою
Підписано перший договір на розмінування сільгоспземель за держпрограмою

Підписано перший договір на розмінування сільгоспземель за держпрограмою

Центр гуманітарного розмінування підписав перший договір із переможцем аукціону на надання послуг із розмінування земель сільськогосподарського призначення.

Як говориться у повідомленні Міністерства економіки, ним став оператор протимінної діяльності «Українські сервіси розмінування», який розміновуватиме ділянку площею 86 га в Шевченківській громаді Миколаївської області. 

«Вперше в українській історії ми маємо підписану угоду з розмінування ділянки сільськогосподарського призначення, як результат відкритих торгів у системі Prozorro. Завдяки конкуренції початкова ціна знизилась на понад 1 млн грн. Так держава отримає економію коштів, а фермер — повну компенсацію вартості розмінування від держави. Загалом у системі Prozorro відбулося вже 11 подібних аукціонів. На торгах змагалося від 2 до 6 учасників. Падіння ціни під час торгів становило понад 18%, що зекономить для державного бюджету понад 44 млн грн», — сказала перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Фермерське господарство в липні подалося на участь у державній програмі компенсації вартості розмінування сільгоспземель. 

Територія, яку потрібно розмінувати в Шевченковому, складається з 12 ділянок різного рівня складності. На них зафіксовані касетні боєприпаси, протипіхотні та протитранспортні міни, боєприпаси до стрілецької зброї. Частина ділянок вкриті травою, на частині є також дерева і очерет. За розмінування ділянки оператор отримає 4,85 млн грн. Шевченкове в перший рік війни фактично знаходилося на лінії фронту.

Як зазначив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, конкуренція на аукціонах серед операторів складає до 6 пропозицій на один лот. 

Загалом у системі Prozorro Центр гуманітарного розмінування оголосив 20 аукціонів із закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 6 690 га. Наступні девʼять аукціонів заплановані на 1 жовтня. Площа ділянок, на які закуповуватимуться послуги з розмінування, складає 2 470 га, а стартова ціна — понад 172 млн грн.

Источник материала
loader