Вінницька команда створює дрони-камікадзе зі штучним інтелектом та інноваційні РЕБи
Вінницька команда створює дрони-камікадзе зі штучним інтелектом та інноваційні РЕБи

Вінницька команда створює дрони-камікадзе зі штучним інтелектом та інноваційні РЕБи

Вінницькі розробники працюють над покращенням технологій, які допомагають наблизити нашу перемогу. Вони створюють девайси, які щодня рятують життя воїнам на передовій. Їхні РЕБи допомагають виконувати найскладніші бойові завдання, а дрони можуть знищувати ворога без участі оператора, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Замість того, щоб наші бійці заходили в окопи, зайдуть наші дрони та звільнять нашу територію. Так вважають вінницькі розробники, які вперто працюють над покращенням технологій, які допомагають наблизити нашу перемогу. Створюють неймовірні девайси, які щодня рятують життя воїнам на передовій. Їхні РЕБи допомагають виконувати найскладніші бойові завдання, а дрони можуть знищувати ворога без участі оператора. 

"Дрон "Аватар", який може літати автономно, без керування, в умовах радіотиші. Зараз вони могли б літати вже групами в кількостях 15-10 одиниць. Він облаштований скидом, може бути з тепловою камерою, може літати як автономно, або під керуванням пілота", — каже розробник Андрій Турко. 

Андрій Турко родом з Луганської області. Ще у 2014-му чоловік залишив домівку і разом з великою родиною розпочав нове життя у Вінниці. Там зайнявся блогерством, а разом з партнером і другом Іваном — інноваційними розробками. 

"Ми розробили систему прозорого електронного суддівства. Це був наш стартап. Ця спеціальні прилади, які не дозволяють суддям маніпулювати, тобто вкрасти перемогу. Їх використовують для контактних видів спорту", — додав винахідник.

Працювали новатори із нейромережею. Так створили розумну гирю для спортсменів. 

"Вона відрізняла вправи. Це дуже складна задача, але ми її розв'язали. Жоден прилад у світі, на той момент, не міг так зробити. Ти просто береш гирю, виконуєш вправи, а вона сама рахує вправи. Потім дає тобі знати, чи правильно виконана вправа, чи ні", — каже Андрій Турко. 

Всі плани та цілі перевернуло повномасштабне вторгнення. Андрій вивіз родину за кордон, а сам повернувся до Вінниці та почав ще з більшою користю застосовувати власні знання. Спочатку виготовляли турнікети, які були вкрай необхідні на той момент. Вже у березні 2022 року настала черга автономних дронів. 

"У нас було розуміння, як це зробити. Ми мали досвід роботи з дронами та розробки нейромереж. Ми дуже швидко зробили спеціальне програмне забезпечення, яке знаходило техніку. Далі вже почали робити кроки в напрямку автономних польотів та всього іншого", — додає розробник. 

У травні 2022 року створили ідеальний варіант дронів камікадзе зі штучним інтелектом, які можуть літати без пілота. 

"Він дешевий, це головне. Дуже цікава в нього рама. Це теж наша розробка. Має вологозахист, дуже міцна. Має менше вібрацій та й менше енергії споживає. Відповідно, може далі полетіти, більше взяти навантаження", — каже Андрій Турко. 

З часом команда збільшилася, та Андрій з Іваном розгорнули чимале виробництво. Наразі розробники виготовляють дрони для різноманітних завдань — FPV, камікадзе, розвідники різних розмірів і, звісно, автономні дрони. Проте на цьому не зупинилися і почали розробку власних РЕБів "Буревій". 

"Чому "Буревій"? Бо в буревій дрони не літають. Коли у вас є "Буревій", то ворожі дрони не літають. РЕБ достатньо потужній, має 50 ватів на кожну частоту, може укомплектуватись, наприклад, антенами для автівки. Вони дуже зручні на магнітах. Можна використати інші антени, меншого розміру, більш окупний варіант, універсальний. Можуть бути такі колінеарні антени, дуже потужні, мають коефіцієнт підсилення 5 dBi", — пояснює розробник. 

Нині тисячі РЕБів-розробників успішно працюють по всій лінії фронту, а військові надсилають відеоподяки, якими підбадьорюють благодійників. 

Паралельно із засобами радіоелектронної боротьби розробили відомий детектор дронів під назвою "Цукорок". Згодом створили сучасніший та потужніший прототип. Його назва — "Тенета". 

"Це наша нова розробка, її буквально пару тижнів, хоча розроблялась вона протягом вісім місяців. Це дуже потужний і перспективний прототип. Детектор дронів, СДР-пристрій, який дозволяє визначити наявність дрона, який має ЛРС-модуляцію. Ми досі працюємо зараз над прошивками, вони постійно оновлюються через додаток. Цей пристрій може бути під'єднаний до телефону, тоді він працює в режимі RCCI, він показує потужність сигналу. Може почути дрон навіть за декілька кілометрів", – резюмував Андрій Турко. 

За девайсами вінницької команди шикуються в чергу волонтери та захисники. Розробники працюють і вдень, і вночі, аби забезпечити необхідним обладнанням оборонців. Кажуть, не зупиняться до перемоги над ворогом, а тоді планують працювати над розробкою розумних технологій для реабілітації захисників.

Источник материала
loader
loader