У регіони доставлять 30 тисяч доз вакцини від грипу для безоплатного щеплення медиків
У регіони доставлять 30 тисяч доз вакцини від грипу для безоплатного щеплення медиків

У регіони доставлять 30 тисяч доз вакцини від грипу для безоплатного щеплення медиків

Україна отримала 30 тис. доз вакцини проти грипу в межах співпраці з міжнародною ініціативою PiVi для безоплатної вакцинації медичних працівників.

Як повідомили у Міністерстві охорони здоровʼя, вакцини вже розподілені по регіонах, передає Укрінформ.

"Вакцинація проти грипу не входить до переліку безоплатних щеплень, однак рекомендована людям із груп ризику, серед яких — медики. Наразі 30 тисяч доз вакцинипроти грипу, які Україна отримала в рамках співпраці з міжнародною ініціативою PiVi, розподілено до областей для проведення безоплатних щеплень серед медичних працівників. Її доставлять в усі області до 1 жовтня", - йдеться у повідомленні.

В МОЗ наголошують, що грип — це гостре вірусне захворювання, що найчастіше вражає органи дихання, може протікати в тяжкій формі, спричинити ускладнення: пневмонії, отити, синусити, міокардити, менінгіт та навіть призвести до смерті. Вакцинація рекомендована усім, хто працює в місцях масового скупчення людей: медпрацівникам, правоохоронцям, учителям, а також вагітним, пацієнтам із хронічними захворюваннями, дітям до 5 років та людям старше 60 років.

Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його. Зробити щеплення проти грипу можна не лише на початку, а й упродовж усього епідсезону.

Наразі в Україні до аптек уже надійшла вакцина, яка захищає проти чотирьох штамів грипу — 79 750 доз французького виробництва (серія Y4A043V). Вона пройшла державний контроль якості Держлікслужби та надійшла у продаж до аптек. Ще 88 200 доз цієї вакцини (серія Y4A122V) перебувають на стадії контролю, перевіряють і 65 150 доз вакцини проти грипу корейського виробництва (серія Q60224011).

Як нагадали в МОЗ, у жовтні починається епідемічний сезон: щотижня серед населення зростає кількість респіраторно-вірусних сезонних захворювань, таких як ГРВІ, COVID-19 та грип. Тому для профілактики грипу та COVID-19 рекомендована вакцинація.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ затвердило оновлені рекомендації НТГЕІ щодо щеплень проти СОVID-19. Для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз — тобто ревакцинація через 6-12 місяців.

Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити лише людям із груп ризику: дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання; вагітним; людям, старшим за 60 років; дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції; представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Источник материала
loader
loader