Україна готує план повернення евакуйованих до Європи сиріт
Україна готує план повернення евакуйованих до Європи сиріт

Україна готує план повернення евакуйованих до Європи сиріт


За кордоном залишається близько 2000 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яких евакуювали.


Україна готує план повернення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яких на початку повномасштабного вторгнення Росії евакуювали за кордон із закладів цілодобового перебування. Про це повідомила заступниця міністра соціальної політики Ірина Постоловська, пресслужба відомства в середу, 25 вересня.
 
За її словами, у питанні повернення дітей-сиріт в Україну пріоритетом є влаштування в сімейні форми виховання.
За оцінками міністерства, за кордоном залишається близько 2000 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яких евакуювали у складі організованих груп.
 
“Повернення в Україну означає для дітей збереження національної ідентичності, повноцінний доступ до української освіти, а також реалізацію права на виховання в сімейному середовищі. Безпекова ситуація у віддалених від лінії фронту регіонах дозволяє працювати над поверненням цих дітей”, – зазначили у Мінсоцполітики.
 
Для організації процесу повернення розроблений графік візитів представників профільних служб до тих країн, куди були евакуйовані діти, – це Швейцарія, Австрія, Німеччина, Нідерланди, Литва, Іспанія, Румунія, Словенія, Греція та Хорватія. Вже відбулися моніторингові візити до Туреччини, Італії та Польщі.
 
“З урахуванням потреб дітей ми визначаємо форми їхнього влаштування в Україні, обовʼязково враховуємо наявність у них сестер і братів, адже їх не можна розлучати”, – заявив голова Державної служби України у справах дітей Петро Добромільський.

Нагадаємо, через повномасштабну війну дитячі будинки інтернатного типу евакуювали в безпечні місця: 94 заклади перемістили в межах України, а 196 – за кордон.



Теги по теме
Дети
Источник материала
loader