Україною шириться небезпечне захворювання, від якого немає вакцини
Україною шириться небезпечне захворювання, від якого немає вакцини

Україною шириться небезпечне захворювання, від якого немає вакцини

Вакцини від гарячки Західного Нілу ще немає, а тим часом вона поширюється не лише на Африканському континенті, але і у інших куточках світу. Не оминула лихоманка і Україну. В Хмельницькому від цієї гарячки померла жінка. Про це повідомила Хмельницька інфекційна лікарня.

«Від 1 вересня цього року на лікуванні у Хмельницькій інфекційній лікарні з підтвердженим діагнозом гарячки Західного Нілу лікувалося 6 пацієнтів – 4 чоловіки та 2 жінки. Всі пацієнти під час госпіталізації скаржилися на різке підвищення температури тіла до 39,9 С, головний біль, біль у горлі, м'язах, суглобах і спині, слабкість, нудоту. У 4 із них був діагностований менінгоенцефаліт, 2 пацієнтів мали гарячково-суглобову форму хвороби», – йдеться у повідомленні лікарні.

За даними МОЗ, геморагічна гарячка Західного Нілу – небезпечна вірусна хвороба, яка передається через укуси комарів і має літньо-осінню сезонність. В Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до I групи особливо небезпечних інфекцій.

На сьогодні хвороба розповсюджена в багатьох країнах Африки, Азії, Середземномор'я. Окремі спалахи реєструються в країнах Центральної Азії, Закавказзя, в Америці, Австралії та Європі.

Лікарі підкреслюють, що ризик захворіти лихоманкою є у всіх, незалежно від віку. Однак, не дивлячись на те, що вакцини проти вірусу поки що немає, більшість людей одужують і їх виписують з лікарні. Але одну пацієнтку врятувати не вдалося через запізніле звернення до медичного закладу та розвиток важкого ускладнення хвороби – менінгоенцефаліту. 

Гарячка передається з укусами комарів, саме тому медики радять людям носити закритий одяг, встановлювати вдома москітні сітки та користуватись спеціальними засобами від комах.

До основних симптомів захворювання відносять: біль у горлі, підвищену температуру, слабкість у м’язах. Загалом всі симптоми нагадують простуду, чи грип. Можливі також нудота, діарея, шкірні висипання, збільшення печінки та селезінки.

Найбільш небезпечними є ураження нервової системи, які можуть призвести до важких ускладнень – менінгіту та енцефаліту. Ознаками ураження головного мозку є: розлади свідомості, парези (м'язова слабкість, порушення координації, тремор), паралічі.

Раніше стало відомо, що в Україні зафіксували першу смерть від гарячки Західного Нілу. Хворобу зареєстрували на Черкащині у 65-річного жителя області. А лікували чоловіка в одному з медзакладів Києва. Там і встановили остаточний діагноз.

До слова, за останні три місяці захворюваність на Covid-19 в Україні зросла майже в 13 разів. Тільки за серпень в країні зафіксували понад 25 тисяч випадків захворювання. 

 

Источник материала
loader
loader