Норвегія продовжила програму медичної евакуації поранених українців до квітня 2025 року
Норвегія продовжила програму медичної евакуації поранених українців до квітня 2025 року

Норвегія продовжила програму медичної евакуації поранених українців до квітня 2025 року

Норвегія продовжила програму медичної евакуації поранених українців до квітня 2025 року і виділяє на неї 100 млн крон (близько 8,7 млн ​​євро).

Про це заявив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре, повідомляє DW з посиланням на норвезьке видання Verdens Gang, передає Укрінформ.

Постраждалих українців перевозитимуть на переобладнаному літаку авіакомпанії SAS, який функціонує як літаюча реанімація.

Програма евакуації українців, поранених під час військових дій, діє з серпня 2022 року. Угода між Норвегією та ЄС має закінчитись у листопаді, але тепер вона буде продовжена до квітня 2025 року.

«На жаль, попит на цю допомогу, як і раніше, великий. Тому ми продовжуємо програму. Дуже важливо вивезти на лікування деяких тяжко поранених», - зазначив Стьоре.

За його словами, за два роки норвезькі літаки евакуювали 1931 пораненого українця - це майже половина від числа всіх вивезених з України до Європи на лікування.

«Я сподіваюся, що війна та безглузде вбивство людей припиняться, але поки цього не передбачається», - сказав норвезький прем'єр.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Міністерства охорони здоров'я України, станом на серпень 2024 року вже 5234 українці були евакуйовані для лікування за кордоном. Пацієнтів приймають медичні заклади понад 30 країн, зокрема Австрія, Данія, Німеччина, Норвегія, Польща, Литва, Франція та інші.

Норвегія раніше повідомила, що планує збільшити цивільну допомогу Україні на п'ять мільярдів крон ($475 млн) цього року і продовжить пакет допомоги до 2030 року.

Фото: МОЗ

Теги по теме
Украина помощь
Источник материала
loader
loader