В серпні настрої соцмереж були найбільш оптимістичними за останні 11 місяців
В серпні настрої соцмереж були найбільш оптимістичними за останні 11 місяців

В серпні настрої соцмереж були найбільш оптимістичними за останні 11 місяців

У серпні індекс настроїв соцмереж, який вимірює ГО CAT-UA, часто перебував у позитивних значеннях, до останнього зберігаючи інтригу, чи буде середньомісячний показник вищим за нуль.

Причиною став несподіваний наступ на Курщину.

В серпні настрої соцмереж були найбільш оптимістичними за останні 11 місяців - Фото 1

Ще на початку серпня негатив превалював. Складною була ситуація на Покровському напрямку, що раніше був Авдіївським. Стабільним фоном були новини про обстріли.

Частково ситуацію в інфопросторі в першій половині серпня амортизував позитив – отримання F-16, яке вперше офіційно  підтвердив Володимир Зеленський під час святкування Дня Повітряних Сил ЗСУ (3 серпня). Оптимізму додавали й новини про удари по об'єктах ворога, зокрема – аеродрому «Морозовськ» та підводному човну «Ростов-на-Дону».

Вже з 7-го серпня, на наступний день від початку Курської операції, індекс стрибнув до +23, тоді як за день до цього був на рівні -9%. Сили оборони зайшли до Суджі, що  спричинило хвилю народного креативу з мемами на кшталт відкриття там Укрпошти, запуску мовлення "Суспільне Курськ" тощо. Ще один чинник високого оптимізму – захоплення в полон російських строковиків та «кадирівців.

Позитив превалював протягом 9 перших днів Курської операції. Але потім постів з негативом знову стало більше. Та лише у День прапора та День Незалежності показник піднявся до +41.

Останні дні серпня пройшли під знаком російських обстрілів та критики, що врешті-решт вплинуло на кінцеві результати серпня. Помітним був масований наліт 26 серпня, коли індекс впав до -59. Також виникло кілька інфокриз, через втрату першого літака F-16 та критику заяв президента. Три останні дні серпня показник був в середньому на рівні -33. В результаті серпень не дотягнув до позитивних значень лише 1 пункт. 

В серпні настрої соцмереж були найбільш оптимістичними за останні 11 місяців - Фото 2

«"Курський поворот" був сприйнятий українцями позитивно, як крок який змінює хід подій та показує, що і Росія вразлива. Виходячи з наративного, сценарного підходу "герой" – Україна – зробила сильний крок, але це значить, що у відповідь на це її можуть чекати і нові випробування», — коментує результати дослідження керівник ГО CAT-UA Артем Захарченко. 

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де рашисти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Соцсети
Источник материала
loader
loader