Корисні додатки для незрячих на смартфоні
Корисні додатки для незрячих на смартфоні

Корисні додатки для незрячих на смартфоні

Як незрячим людям розпізнати текст, гроші та дізнатися, що на фото? Про корисні додатки на телефон, які допомагають розв'язати ці проблеми, в ефірі Армія FM розповів незрячий журналіст Володимир Пиріг.

Володимир Пиріг розповів про багатофункціональний додаток Be My Eyes, який дозволяє отримувати допомогу від зрячих волонтерів та штучного інтелекту.

– Припустимо, у вас є дві банки, які однакові на дотик, але мають різне наповнення. Ви можете відкрити Be My Eyes і зателефонувати до волонтера, щоб дізнатися, що в якій банці знаходиться. Коли волонтер чи волонтерка відповість, то побачить лише те, що ви показуєте в камеру. Для цих дзвінків використовується задня камера смартфона. Якщо вам потрібно зняти показання лічильників, дізнатися колір одягу або термін придатності харчів, вибрати потрібний режим у пральній машині чи отримати будь-яку іншу візуальну допомогу — не соромтеся телефонувати до волонтерів. Друга функція програми — це штучний інтелект. Він описує фотографії. Ви можете щось сфотографувати, а штучний інтелект опише вам те, що зображено на цьому фото. Також є можливість передати йому для опису фотографії з інших програм.

Волонтером в цьому додатку може стати кожен охочий. Для цього просто треба зареєструватись у додатку як волонтер.

Ще один корисний додаток CashReader, він вміє розпізнавати паперові гроші, але не монети. Це платна програма, але для українців, у яких обрано українську мову смартфона, на час війни
вона частково безплатна.

– Після встановлення програми завантажте потрібні валюти й наведіть задню камеру смартфона на банкноту. Результат розпізнавання пролунає за кілька секунд. Після завантаження валют програма працюватиме без інтернету, - пояснив Володимир Пиріг.

І CashReader, і Be My Eyes доступні як для Android-смартфонів, так і для iPhone.

Існують ще дві корисні програми — Lookout та Envision. Перша доступна лише для Android, а друга — для обох систем.

– Функціонал цих додатків схожий: вони можуть читати текст у реальному часі, розпізнавати документи чи зображення, а також описувати предмети навколо. Останнє, щоправда, працює не дуже добре. Є люди, які за допомогою цих програм читають навіть паперові книги, - розповів журналіст.

Источник материала
loader
loader