Аварія на Balticconnector. Підозрюване судно тягнуло якір по дну 185 кілометрів
Аварія на Balticconnector. Підозрюване судно тягнуло якір по дну 185 кілометрів

Аварія на Balticconnector. Підозрюване судно тягнуло якір по дну 185 кілометрів

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур в інтерв'ю шведському телеканалу STV сказав, що китайське судно Newnew Polar Bear, яке підозрюють у пошкодженні газопроводу Balticconnector, тягнуло якір по дну 185 кілометрів.

"Усі ці випадки з фінським кабелем, газопроводом і шведським датакабелем – усе це пов'язані. Вони зруйновані в результаті діяльності людини, ймовірно якорем. Ми склали карту та зняли морське дно і маємо дуже гарне уявлення про те, що сталося, і тепер постає питання, чи готові ця країна та компанія в Китаї, якій належить судно, співпрацювати", – сказав естонський міністр.

Він додав, що у випадковість того, що сталося, доволі складно повірити.

"Ми все ще на стадії розслідування, але давайте будемо чесними: якщо ваш якір бовтається понад 100 морських миль (185 км), це дуже малоймовірно, важко повірити, що це був просто нещасний випадок", – сказав він.

Balticconnector – трубопровід, що з 2019 року з'єднав газотранспортні системи Фінляндії та Естонії. Його пропускна спроможність – 7,2 млн кубометрів на добу, довжина – 150 км, з яких 77 км – на дні Фінської затоки в Балтійському морі.
  • Пошкодження підводного газопроводу Balticconnector між Естонією та Фінляндією призвело до припинення прокачування газу 8 жовтня. Одночасно було пошкоджено прокладений у тому самому районі телекомунікаційний кабель між Естонією та Швецією. Служби, які проводять розслідування аварії, вважають, що ці події пов'язані.
  • 25 жовтня поліція Фінляндії заявила, що підняла з дна зламаний якір. Судячи зі слідів, його тягали по дну поперек траси газопроводу.
  • У вересні 2022 року в Балтійському морі через вибухи вийшов із ладу газопровід "Північний потік".

Теги по теме
Эстония
Источник материала
loader
loader