Тож, розбираємось, яким чином овочі та фрукти здатні впливати на наш настрій та самопочуття. Що про це кажуть науковці та як застосовувати ці знання у житті.
Що каже наука
Ось кілька досліджень, які доводять користь овочів і фруктів для психічного здоров'я.
- Нове британське дослідження, яке провели у 2023 році, підтвердило зв'язок між частим споживанням фруктів і відчуттям розслабленості, впевненості й енергійності.
- Австралійське дослідження 2022 року, де взяли участь понад 4 тисячі жінок, показало, що ті, хто споживали щонайменше 5 порцій овочів на день, мали на 19% нижчий ризик розвитку депресії упродовж 15 років, у порівнянні з тими, хто з'їдав не більше однієї порції. Що стосується фруктів, то чотири порції проти однієї означали на 25% менший ризик депресії.
- Метааналіз 18 досліджень довів, що на кожні 100 грамів спожитих овочів ризик депресії знижується на 3%.
- Ще одне британське дослідження виявило, що збільшення щоденного споживання овочів і фруктів всього лиш на одну порцію забезпечує таке ж поліпшення психічного здоров'я, як 8 днів 10-хвилинних прогулянок.
Чому фрукти й овочі позитивно впливають на психічний стан
Експерти схарактеризували це як "ефект заміщення". Тобто частіше споживання фруктів й овочів може залишити менше місця в шлунку для нездорової їжі. Переваги для психічного здоров'я також пов'язані з тим, що це клітковина, а вона своєю чергою може сприяти створенню більш здорового мікробіому.
Дослідження показують, що мікроби кишечника впливають на виникнення депресії й тривоги, оскільки мікробіом людини впливає на вироблення серотоніну й регулює запалення, які відіграють важливу роль у психічному здоров’ї.