Денісова про народжених сурогатними матерями дітей: "Контролювати ситуацію ми не можемо"
Денісова про народжених сурогатними матерями дітей: "Контролювати ситуацію ми не можемо"

Денісова про народжених сурогатними матерями дітей: "Контролювати ситуацію ми не можемо"

Народжуваність в Україні щороку падає, а отже існує необхідність програми сурогатного материнства, але вона має бути добре врегульованою та враховувати багато аспектів. Про це сьогодні, у День захисту дітей, говорила на брифінгу уповноважена з прав людини Людмила Денісова, передає ТСН.

"Потрібно напрацювання комплексного нормативного документу, який, перш за все, за мету буде ставити права дитини: з якого моменту потрібно слідкувати та говорити про права дитини. З моменту запліднення або з моменту народження. Безумовно треба говорити про права батьків і обов‘язки батьків, які є батьками цієї дитини через народження цих дітей за репродуктивною допомогою. Безумовно, якщо ми говоримо про сурогатне материнство - потрібно говорити про права та обов‘язки таких матерів теж, але перш за все треба врегулювати роботу цих центрів репродуктивної медицини, їхнє ліцензування, їхня відповідальність", - каже Денісова.

На переконання обмудсменки, етапи сурогатного батьківства – рішення щодо надання репродуктивної допомоги, народження дитини та визначення спорідненості батьків – не має виконувати одна клініка, як це відбувається нині. Денісова вбачає в сьогоднішній схемі можливу корупційну складову.

"У нас є деякі випадки, коли сурогатною матір‘ю була жінка України, а її чоловік був іноземець і потім, коли, вже після народження такої дитини, реєстрація народження відбувалась в міністерстві юстиції, в органах міністерства юстиції, ставало відомо, що ця українка вона вже має дітей і тому в неї не може бути показників для народження дитини сурогатним способом", - розповідає Денісова.

Нині ж, каже обмудсменка, регулювати питання неможливо. Діти продовжують народжуватись, а українська сторона лише встигає організовувати дозволи та приїзд батьків.

"Цікаво, що контролювати ситуацію ми не можемо, тому що кожну хвилину діти народжуються, тому що це карантин і він не заважає такий процедурі. Я можу сказати, що до нас звернулися батьки - 91 подружжя, щодо народження 97 дітей. Це стосується 8 клінік, які на сьогоднішній день мають таких дітей у себе і чекають на батьків. Що стосується саме готелю "Венеція" - там 73 дитини, 62 дитини ще без батьків і очікують. На сьогоднішній день МЗС надаються дозволи на в‘їзд та виїзд таким батькам, вже отримано майже 79 дозволів, вже пари приїздять, ми знаємо, що вони є із Аргентини, Італії, Іспанії, Франції, але вони перебувають ще на карантині 2 тижні, а потім тільки будуть мати можливість побачити своїх дітей", - коментує омбудсменка.

Відео Возз'єднання батьків та дітей: яка доля сурогатних малюків, яких не можуть вивезти з України

ТСН.Тиждень стежить за долею десятків малюків, яких для іноземців народили сурогатні мами в Україні. Таких діток - уже понад 70. І батьки щонайменше 10 з них досі не звернулися до українських чиновників з проханням в’їхати до України і забрати дитину. Питання часу, кажуть у клініці. І стверджують, що зі всіма батьками - на зв’язку.  

Возз'єднання батьків та дітей: яка доля сурогатних малюків, яких не можуть вивезти з України

 

Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader