Вчені розшифрували геном раку та зробили неймовірний прорив
Вчені розшифрували геном раку та зробили неймовірний прорив

Вчені розшифрували геном раку та зробили неймовірний прорив

Міжнародна група науковців вперше в історії розшифрувала генетичну інформацію 38 видів ракових клітин, що дасть змогу посилити успішність лікування онкологічних хворих.

Про це розповідає НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на ВВС.

Loading...

Фахівці склали вичерпний каталог мутацій ДНК, які провокують онкозахворювання на основі результатів безпрецедентного дослідження “Аналіз повного генома всіх видів раку” (PCAWG) за участю майже 1,3 тисячі генетиків із 37 держав, яке тривало понад 10 років.

Науковці пояснили, що причини виникнення раку можна порівняти з пазлом, який складається зі 100 тисяч фрагментів.

“За допомогою зібраної інформації про походження й розвиток пухлин ми можемо розробити нові способи ранньої діагностики раку, більш цілеспрямовані методи терапії – і успішніше лікувати пацієнтів”, – зазначив член координаційного комітету PCAWG Лінкольн Стайн.

За висновками дослідників, причиною будь-якого раку є мутації в ДНК, але мало що відомо про те, де й чому відбувається злам генетичного коду, який провокує виникнення ракових пухлин.

Науковці повністю розшифрували генетичну інформацію ракових клітин майже 2,8 тисяч пацієнтів, хворих на 38 різних видів онкологічних захворювань.

Вчені зробили кілька десятків відкриттів, які стосуються як кількості і точного розташування так званих драйверних мутацій, так і несподіваних генетичних збігів у ракових клітинах різних тканин.

Зокрема, з’ясувалося, що схильність до деяких видів онкологічних недуг може формуватися за кілька десятиліть до встановлення діагнозу, іноді це відбувається в дитячому віці.

Це – новий вид Т-клітин.

Вони відповідають за імунну реакцію в організмі і здатні боротися з різними видами загроз, в тому числі – рак.

До слова, раніше медики склали “антираковий” список продуктів, які здатні захистити від раку, запобігаючи утворенню пухлин завдяки вмісту корисних мікроелементів та здатності нейтралізувати канцерогенні речовини або зменшувати їх вплив на організм.

Теги по теме
исследование Народная Правда
Источник материала
loader
loader