Масове надходження овочів нового врожаю викликало зниження цін
Масове надходження овочів нового врожаю викликало зниження цін

Масове надходження овочів нового врожаю викликало зниження цін

Масове надходження овочів нового врожаю викликало зниження цін

Ціни на овочі у липні 2025 року знизились найбільше серед продуктів харчування — на 23,9%.

Про це повідомляє Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» за даними Держстату.

Зазначається, що у липні 2025 найвідчутніше подешевшали буряк (-55,3%), цибуля (-44,8%) та морква (-37,9%), а також капуста (-24,5%). Цьому сприяло масове надходження на ринок продукції нового врожаю.

Серед інших продуктів харчування зниження продемонстрував лише цукор, ціни на який впали на 2,8%. Імовірною причиною є зменшення попиту через неврожай ягід і кісточкових фруктів, постраждалих від весняних заморозків.

Натомість споживчі ціни на деякі товари у липні зросли, зокрема на фрукти (+1,7%), яйця (+1,5%), макаронні вироби, а також м’ясо та м’ясопродукти (по +1,4% відповідно). Ціни на інші продукти харчування зросли в межах відсотка — від 0,2% на вершкове масло та до 0,9% на хліб.

У річному вимірі, порівняно з липнем 2024 року, споживчі ціни на продукти харчування зросли на 22,5%. Зокрема, яйця подорожчали на 82,4%, фрукти — на 52,1%, олія соняшникова — на 30,4%, м’ясо та м’ясопродукти — на 24,2%.

У січні липні 2025 року, проти аналогічного періоду торік, найбільше подорожчали яйця — на 41,3%, соняшникова олія — на 32,3%, а також овочі, масло та фрукти — на 30%.

«Найбільш відчутним чинником інфляції в Україні залишаються споживчі ціни на продукти харчування. Найближчими місяцями їх подальше зростання, особливо на овочі, буде стримуватися надходженням нового врожаю. Водночас по продукції плодово-ягідних культур, де вже однозначно відбудеться зменшення виробництва, зростання споживчих цін продовжиться», — підсумували науковці.

Джерело матеріала
loader
loader