Що спільного між баклажанами, сливами та ожиною: відповідь дієтологині вас здивує
Що спільного між баклажанами, сливами та ожиною: відповідь дієтологині вас здивує

Що спільного між баклажанами, сливами та ожиною: відповідь дієтологині вас здивує

Овочі та фрукти, які мають синій колір та наближені до нього відтінки, є надзвичайно корисними.Для цього є навіть окремий термін - антоціанідіни.В природі "синій" колір має різні відтінки: від рожевого до густо-фіолетового.І, як і відтінки, мають свої назви, так і антоцианідіни складаються з різних сполук - цианіни, антоцианіни, проантоцианіди та інші, пояснює дієтолог Оксана Скиталінська.Навіть в червоних яблуках вони також є. І у рожевих грушах. І навіть у рожевій картоплі.А тепер подивіться, скільки цих сполук у різних плодах:Вишня (200г): 350-4500 (в залежності від сорти).Слива (200г): 150-1150 (так само від сорту).Баклажан (200г): 7500 (я надаю перевагу фіолетовим, а не білим).Ожина (100г): 1000-4000.Чорна смородина (100г): 1300-4000.Чорниця (100г): 250-5000.Червоний виноград (200г): 300-7500.І це лише антоціанідіни. А в ягодах, фруктах, капусті ще містяться інші сполуки, не менш цінні.Вони, ніби невидимі парасольки, захищають наше тіло від шкідливих зовнішніх та внутрішніх ушкоджень, ультрафіолету, і часу.Підтримують структуру колагена, основного білка організму, стримують його руйнування та мають виражену протизапальну дію, покращують мікроциркуляцію крові, мають високу капілярозміцнюючу активність.А ще захищають тканину мозку від старіння (нейродегенеративні хвороби, хвороба Альцгеймера), кишчник - від запалень та зменшення кількості корисних мікроорганізмів, клітини - від мутацій.Ягоди необхідні в раціоні людей з цукровим діабетом, серцево-судинними, онкологічними та нервовими хворобами.Тому коли стоїть вибір: білий виноград чи темно-фіолетовий, жовта картопля чи рожева, з десертів - торт чи чорна ожина/чорниця/смородина - ви розумієте, що краще обирати.Звісно, краще отримати ці корисні сполуки хоча б інколи, а ще краще - регулярно і якомога частіше."Поки літо, нехай ваші язики щодня будуть синіми від ягід, а не жирними від випічки з кремом, нехай найзапашнішої, найвишуканішої, і найбільш гламурної", - наголосила Скиталінська.

Джерело матеріала
loader