/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F3cc8649a293731eef16622413030afad.jpg)
У липні серед овочів найвідчутніше здешевшали буряк, цибуля та морква - ІАЕ
Про це повідомив Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» за даними Держстату.
Зазначається, що у липні 2025 найвідчутніше серед овочів подешевшали буряк (-55,3%), цибуля (-44,8%) та морква (-37,9%), а також капуста (-24,5%).
Серед інших продуктів харчування зниження продемонстрував лише цукор, ціни на який впали на 2,8%. Імовірною причиною є зменшення попиту через неврожай ягід і кісточкових фруктів, постраждалих від весняних заморозків.
Натомість споживчі ціни на деякі товари у липні зросли, зокрема на фрукти (+1,7%), яйця (+1,5%), макаронні вироби, а також м’ясо та м’ясопродукти (по +1,4% відповідно). Ціни на інші продукти харчування зросли в межах відсотка – від 0,2% на вершкове масло та до 0,9% на хліб.
У річному вимірі, порівняно з липнем 2024 року, споживчі ціни на продукти харчування зросли на 22,5%. Зокрема, яйця подорожчали на 82,4%, фрукти – на 52,1%, олія соняшникова – на 30,4%, м’ясо та м’ясопродукти – на 24,2%.
У січні-липні 2025 року, проти аналогічного періоду торік, найбільше подорожчали яйця – на 41,3%; соняшникова олія – на 32,3%, а також овочі, масло та фрукти – на 30%.
«Найбільш відчутним чинником інфляції в Україні залишаються споживчі ціни на продукти харчування. У найближчі місяці їх подальше зростання, особливо на овочі, буде стримуватися надходженням нового врожаю. Водночас по продукції плодово-ягідних культур, де вже однозначно відбудеться зменшення виробництва, зростання споживчих цін продовжиться», - підсумували науковці.
Як повідомлялось, у липні 2025 року споживчі ціни в Україні знизилися на 0,2% проти попереднього місяця. У річному вимірі темпи інфляції також дещо сповільнилися - до 14,1%.
Фото Укрінформу можна купити тут
