/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F6fd2fc87444dfa6a811ca819ea40f3b1.png)
Більше жодних дешевих продуктів: чому їжа стала розкішшю та що продовжуватиме дорожчати
У світі добігає кінця епоха дешевих натуральних продуктів, ціни зростають не просто так – усе впирається в клімат, витрати й робочі руки.
Президент Української плодовоовочевої асоціації Тарас Баштанник заявив, що скоро про доступні фрукти та овочі доведеться лише згадувати. Світовий тренд іде в бік подорожчання. І причин одразу кілька – збільшення витрат на виробництво, нестача працівників і постійні сюрпризи погоди, пише Центр економічної стратегії.
В Україні цього року основною проблемою стали саме погодні умови. Багато врожаїв виявилися меншими, а от витрати – навпаки, більшими.
"Цього року я зібрав 10 тонн з гектара, хоча мав би – 17–20. Але замість звичних 55–60 гривень за кілограм, ціна виросла до 100–130 гривень. І все одно більшість фермерів залишилися без прибутку – заробили лише 5–10% виробників" - Баштанник пояснив це на прикладі полуниці.
Тобто, висока ціна ще не означає великі доходи. Якщо урожай малий, витрати не покриваються навіть підвищенням вартості продукту.
Але є і добрі новини. Ціни на "борщовий набір", за словами Баштанника, будуть адекватними.
"Погодні умови сприяють здешевленню картоплі, а капусти засіяли чимало – отже, і вона не коштуватиме надто дорого" - Він каже.
Отже, якщо не втрутиться якийсь форс-мажор, то вже з серпня-вересня буряк, капуста, морква, цибуля та картопля мають залишатися в межах розумних цін.
Раніше ми повідомляли, ціни на хліб та м'ясо змушують рахувати кожну копійку: базові продукти відбирають майже пів зарплати.
Ціни "сипляться" на очах: українцям розпродають овочі за копійки - що найдешевше - детальніше на Знай.ua.

