/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F95c8aabf51e28b66e2ba4bf42ce0f38d.jpg)
У Румунії відбувся святковий захід, присвячений українській кухні
Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт Союзу українців Румунії (СУР).
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fefb688f9d5181b3c1e57b179fa634d8d.jpg)
Учасники мали змогу скуштувати вареники («пероги»), голубці з кукурудзяним борошном, загорнуті у квашене капустяне або бурякове листя, варене пшеничне зерно та пончики.
Ініціатором та господарем події виступив Іван Чабрун, тимчасовий голова місцевої організації Союзу українців Румунії (СУР) у Корнуцелі. У вітальному слові він наголосив на колективній праці громади, завдяки якій вдалося реалізувати захід.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fc84a4d6c693b448fecdaf5fd8596bccf.jpg)
Голова Караш-Северинської філії СУР Данієл Басараба підкреслив важливість подібних ініціатив для збереження і передання українських традицій.
«Це вже традиційна акція, яка цього року відбулася в Корнуцелі, і стала приводом для святкування української кухні. Усі запрошені мали можливість на кілька годин повернутися в дитинство і згадати канікули, проведені у бабусі та дідуся, з ароматом «перогів» (вареників), «голубці мелайні» (голубці з начинкою з кукурудзяного борошна) або вареного пшеничного зерна. Дякую всім, господарям – Організації Корнуцел Союзу українців Румунії за мобілізацію та всім присутнім за участь», – сказав він.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F706f0e19e7f79f84ec1d51128ceb72c4.jpg)
Участь у заході також узяли перший заступник голови філії Іван Маленовський, представники української громади та місцеві жителі.
Свято в Корнуцелі стало не лише гастрономічною подією, а й свідченням міцної прив’язаності місцевої української громади до своїх коренів і культурної спадщини. Українці становлять більшість у чотирьох населених пунктах Караш-Северинського повіту: Корнуцел, Селбеджелул-Ноу, Зоріле та Копачеле. Тут українська мова, звичаї та кухня залишаються живими й активно передаються наступним поколінням.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F8921a8b50fa2ec9534459988b375eef8.jpg)
Завдяки таким заходам, як у Корнуцелі, а також численним культурним, освітнім та громадським ініціативам по всій країні, Союз українців Румунії продовжує відігравати ключову роль у збереженні української ідентичності та розвитку багатокультурного суспільства Румунії.
Нагадаємо, осередок Союзу українців Румунії у місті Констанца організував захід «Свято українського пирога», який став святом смаків і традицій для місцевої громади етнічних українців та українців-біженців.
Фото: СУР

