/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Ff5507a0c7512529a97572cdda20310c6.jpg)
Ціни на хліб, м’ясо та інші продукти восени-взимку: Пендзин – про те, до чого готуватися українцям
Жнива в Україні в розпалі. Але від аграріїв вже зараз періодично лунають тривожних заяв про те, що врожай пшениці в певних регіонах менший, аніж очікувалося, що десь не зможуть навіть покрити витрати на насіння та орендовану техніку на час посівної, тощо. А тут ще й несподіваний "сюрприз" у вигляди сарани спіткав Україну.
Економіст, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів Главреду, яким, за попередніми прогнозами, буде врожай 2025 року в Україні, що буде з цінами на соняшникову олію, хліб, м’ясо та яйця, а також чи загрожує українцям голод.
Давайте розпочнемо з основного – з хліба. Як, за вашими попередніми прогнозами, можуть змінитися ціни на хліб в Україні восени-взимку?
За попередніми оцінками, цього року врожай буде кращим, аніж торік, приблизно на 5-7%. Тому нічого катастрофічного не передбачається. 2024 рік за врожаєм був набагато гіршим за 2025-й. На даний момент ситуація з врожаєм не критична. За прогнозами Української зернової асоціації, врожай зерна буде на 10% кращим, аніж минулорічний. Тож ситуація з зерном буде кращою.
Крім того, виробники хліба є дуже соціально відповідальними. Хлібозаводи виробляють величезний асортимент продукції, а не тільки хліб, зокрема, преміум-випічку, торти, тістечка тощо. Якщо говорити про формування ціни на хліб, то, як правило, її зростання за місяць у середньому не перевищує 1,5-2%. У дуже поганому за врожаєм 2024 році ціни на хліб зросли всього на 22%, водночас тістечка і торти подорожчали набагато більше.
Отже, ціни на хліб в Україні восени-взимку будуть більш-менш прогнозованими, в межах очікувань. І жодних несподіванок по хлібу в нас не буде.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F7be4b0fcf3c143bbd2787587e5feef79.jpg)
Виходить, що цього року такого зростання ціни на хліб, як торік, тобто на 22%, точно не буде? Якщо ціни і зростуть, то до 22%?
Так, саме так.
Що, за вашою оцінкою, буде з цінами на соняшникову олію? Сонях постраждав від погодних умов цього року чи навпаки?
Коли йдеться про сонях, слід зважати на те, що насіння соняха ми не споживаємо саме по собі – ми споживаємо його у вже переробленому вигляді. А ціни на олію в нас зав’язані не тільки на врожай, але й на інші фактори.
Зараз ми маємо наслідки 2024 року, який був надзвичайно поганим. І шалені ціни на яйця та олію, подорожчання моркви в 2,5 рази та яблук вдвічі, суттєве подорожчання овочів борщового набору – все це є результатом 2024 року. 2025-й буде однозначно кращим. А оскільки врожай буде кращим, будуть абсолютно інакші цифри по споживчому кошику українців. Жодної трагедії восени-взимку не буде, ще раз наголошую.
Щодо конкретних цін на соняшникову олію говорити зарано. Поки що розпал сезону, і поки що все дешевшає. Але даю гарантію, що ціни на олію будуть нижчими, ніж у 2024 році. Тож усе буде добре.
Від врожаю і цін на зернові залежать і ціни на корм для птиці, свиней, корів, відтак, чи можемо ми робити попередній прогноз, як можуть змінитися ціни на свинину та м’ясо птиці, а також молочку та яйця?
Чим багатші ми стаємо, тим більше ми вживаємо м’ясо та молочку, чим бідніші – тим більше їмо хліба і картоплі. Відтак, коли ми оцінюємо перспективи ціноутворення на ті чи інші позиції нашого споживчого кошика, слід розуміти, що на це серйозно впливає не тільки пропозиція, але й попит. Адже ціна – це співвідношення попиту та пропозиції.
І ціна на м’ясо в Україні не така вже й висока. Зокрема, ціна на сало за рік зросла всього на 7%, а картопля подорожчала вдвічі. Все це пояснюється тим, що люди через брак коштів висловлюють менший попит на м’ясо. Так буде й надалі, тенденція збережеться. Адже чим бідніше населення, тим менше м’яса воно купує. А якщо попиту на м’ясо не буде, то немає сенсу і піднімати ціну на нього, бо його ніхто взагалі не буде купувати.
Отже, я думаю, що ціна на м’ясо передусім буде прив’язуватися до платоспроможності і попиту населення. А вже далі буде розглядатися фактор вартості кормів та рентабельності.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fcbce5f16848b41228e87f92617ec9ae0.jpg)
А молочка та яйця? Вони у нас усе-таки більш доступні, ніж м’ясо.
Яйце підскочило в ціні серйозно через суттєве зростання цін на кукурудзу. 70% вартості яйця – це комбікорм. Тож слід дочекатися і подивитися, що буде з цінами на зернову групу, а від цього вже буде залежати ціна на яйце. Зараз складно прогнозувати, але є підстави сподіватися, що врожай кукурудзи буде хороший, і, як наслідок, ціна на кормову базу буде нижчою.
Ви згадували про суттєве зростання цін на овочі борщового набору торік. Яка картина вимальовується щодо цін на овочі цієї осені та зими? Звісно, це будуть дуже попередні прогнози, бо врожай тих самих моркви або буряка ще не почали збирати, але якщо відштовхуватися від сприятливості погодних умов для цих культур, чого можна очікувати?
Погодні умови для врожаю овочів цього року точно кращі. І є сподівання, що серпень в Україні буде не гіршим за липень. Але це все, що ми можемо зараз говорити. Тому що ми не можемо зараз передбачити погоду в серпні. А від погоди в серпні залежить загальний обсяг врожаю. Якщо буде аномальна спека й посуха, то ми втратимо ті напрацювання, що маємо зараз, а якщо буде така сама погода, як зараз, то, навпаки, врожай буде кращим.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F1d58882f59dbb04f67ea1d1708e4112f.jpg)
Тож можемо робити висновок, що голод або шалене зростання цін на продукти Україні точно не загрожують? Бо часом, коли бачиш коментарі аграріїв, бачиш те, як змінюється клімат і погодні умови, а потім ще й новини про навалу сарани, складається враження, що з врожаєм буде не надто оптимістична картина.
Сарана на сьогодні передусім пройшлася окупованими територіями. Також вона була помічена в одному з районів міста Запоріжжя та в одній територіальній громаді, на підконтрольній Україні території, в Запорізькій області. І загальний обсяг збитків від сарани є дуже незначним. Тож говорити про те, що сарана суттєво змінила ситуацію на продовольчому ринку України, категорично не можна.
А щодо аграріїв, то вони часто плачуть для того, щоб підняти ціну на ту продукцію, яку виробляють. Адже головне завдання аграріїв – продати дорожче, бо вони є бізнесменами. А наше з вами завдання – купити дешевше. Тому можемо сказати аграріям, що не треба так сильно плакати, бо його сльози нікого ні в чому не переконують.
В будь-якому разі голод Україні точно не загрожує.
Про персону: Олег Пендзин
Олег Володимирович Пендзин – економіст, керівник громадської спілки "Економічний дискусійний клуб". Виступає в якості економічного експерта на телебаченні, а також автора матеріалів для низки українських медіа на фінансову та споживчу тематику.
