Ожина дряпає руки, коштує 500 грн за кіло, але підвищує імунітет і покращує роботу мозку
Ягода, яка роками незаслужено залишалася у тіні малини та чорниці. Це ожина, і вона дедалі впевненіше виборює своє місце у списку найбільш улюблених літніх ласощів.
Про те, чи важко виростити ожиновий сад, скільки ягід можна зібрати з одного куща, а також про те, чи існують сорти без колючок і ще про користь ожини - читайте у матеріалі Коротко про.
Складно збирати і перевозити
Зміїний антитоксин? Так думали про ожину древні римляни і навіть використовували її при укусах змії. Навряд чи успішно, та все ж ця темно-фіолетова ягода має чимало інших переваг.
На вигляд ожина нагадує малину. І форма схожа, і зростає так само чагарником, і має колючки. Але на смак - кисло-солодка, навіть терпкувата.
Існує понад 200 видів ожини, які ростуть у Європі, Північній Америці, Азії та навіть на Кавказі. Люди використовували цю ягоду не тільки у їжу, а й як ліки. Про зміїний антидот вже згадали вище, але, крім цього, ожиною лікували застуди і запалення. Щоправда, тоді ягоди збирали серед диких чагарників.
Культурна історія ожини почалася у США лише в XIX столітті. Американці першими звернули увагу на її потенціал, почали виводити сорти без колючок, висаджували плантації. Відтоді ожина стала повноцінною ягідною культурою.
В Україні ожину теж спочатку знали як дику ягоду. Вона зростала по узліссях, біля струмків, на вирубках. У Карпатах, на Поліссі та в західних областях (і на Київщині також. – Ред.) досі можна натрапити на природні зарості цієї ягоди. А от вирощування ожини на ділянках - це вже сучасна історія. Активніше її почали вирощувати приблизно з 2000-х років, коли з’явилися саджанці сортової ожини з Європи та Америки.
Зараз українські господарства вирощують ожину в промислових масштабах у Вінницькій, Черкаській, Львівській, Київській областях. Проте вона ще не настільки популярна, як лохина чи малина, і часто коштує дорожче через складнощі в збиранні та транспортуванні.
Ледь помітні колючки на ожиновому кущі легко дряпають руки. Фото: pexels.com
Сорти без колючок
До речі, про збирання. Це головна причина, чому ожина - дорога ягода (від 450 до 500 грн за кілограм). Більшість сортів мають колючі стебла, які легко дряпають руки. При цьому самі ягоди дуже ніжні, швидко мнуться, тому збирати їх треба дуже обережно, вручну і тільки вранці або ввечері. Зривають лише стиглі, тому що зеленкуваті плоди тверді й кислі. І навіть сучасні неколючі сорти з більшими ягодами хоч і зручніші для збору, та все ж потребують акуратності.
Попри таку делікатнісь ягід, ожиновий кущ може вирости де завгодно. Йому аби сонця вдосталь, а хвороб чи шкідників не боїться. Морози можуть нашкодити, тому на зиму кущі треба вкривати. А ще ожина потребує підпори і щорічної санітарної обрізки. Зате при уважному догляді віддячить сторицею: один кущ може дати 8-10 кг ягід.
Якщо надумали виростити ожину у власному саду, радимо придивитися до сортів без колючок: «Лох Несс» (морозостійкий, великі ягоди), «Натчез» (дуже солодкі ягоди, майже без кислинки), «Честер» (пізній сорт, який плодоносить у серпні-вересні, зате ягоди щільні і добре транспортуються). Ціна на саджанці таких сортів стартує від 50–100 грн за кущ. Саме їх найчастіше вирощують на продаж.
Багата на вітамін С
А тепер про користь. Ожина має велику силу. Тобто містить вітаміни, мінерали, антиоксиданти. Перший у списку ожинових корисностей – вітамін С. І його досить багато: у 100 грамах нарахували до 20 мг вітаміну С, тобто 35% добової норми людини. А це означає, що ожина «працює» над підвищенням імунітету. Непогано!
Крім вітаміну С, в ожині є:
- вітамін К,
- провітамін А,
- вітамін Е,
- вітаміни групи В,
- фолієва кислота,
- калій,
- магній,
- залізо,
- марганець.
Жменя ягід щодня у сезон допоможе підтримати роботу серця, мозку, судин, покращать згортання крові, здоров’я кісток.
А ще ожина містить антоціани – природні барвники, які мають протизапальні та протипухлинні властивості. Тому ягоди допомагають знизити рівень холестерину, покращити обмін речовин, полегшити симптоми ПМС.
Попри всі переваги, ожина підходить не всім. Її варто обмежити або повністю виключити з раціону людям з підвищеною кислотністю шлунку, тим, у кого гастрит або виразка у стадії загострення, алергікам і діабетикам.
Здорова людина може з’їсти на день 100-200 грамів. Цього достатньо, аби отримати вітаміни, не перевантажити шлунок і не викликати алергічну реакцію. Дітям можна давати 50-100 г, бажано в першій половині дня.
Достатньо з’їсти 100-200 грамів ожини на день, аби отримати вітаміни і не перевантажити шлунок. Фото: pexels.com/
Як зберігати ожину?
Це дуже делікатна ягода, яка не любить транспортування і швидко псується. Тому найкраще рішення - з’їсти ожину свіжою, щойно зібраною. Тоді вона найкорисніша і найсмачніша.
У холодильнику ожину можна зберігати в паперовому або пластиковому контейнері не більше 3 днів.
Заморозити. Теж можна, тільки попередньо промити ягоди, просушити, викласти одним шаром, а не насипом на деко чи дошку, і відправити до морозильної камери.
Засушити. Попередньо ягоди потрібно перебрати, промити, підсушити від зайвої вологи. Опісля їх можна сушити на сонці, в духовці або в спеціальній сушарці для овочів та фруктів. Важливо сушити ягоди при невисокій температурі, щоб зберегти всі корисні властивості і смак.
Консервація. З ожини варять варення, джеми, компоти, роблять наливки.
Що приготувати з ожини?
Ягода прекрасно доповнює солодкий смак десертів. Але так як половина літа вже минула і вже час готувати літні запаси до зими, радимо зварити смачнезне варення з ожини. Такий джем можна їсти ложкою, запиваючи чаєм, або додавати до оладок, вареників, чизкейків.
Ожинове варення з медом
- 1 кг ожини
- 400 г цукру
- 2 ст. л. меду
- сік 1 лимона
- 100 мл води
Ожину помити, видалити плодоніжки.
В каструлю налити воду, довести до кипіння, всипати цукор та ожину. Варити 5 хвилин, додати лимонний сік, мед і ще проварити 10 хвилин.
Гарячу масу перебити блендером. Ожинове пюре влити в каструлю, і знову варити, на цей раз до загустіння (це приблизно 10 хвилин).
Гарячий джем розлити по стерилізованих банках і закрити кришками.
Такий джем можна їсти ложкою, запиваючи чаєм, або додавати до оладок, вареників, чизкейків. Фото: pexels.com

