Експерти вважають, що ера дешевих овочів і фруктів в Україні вже минула. Тепер ціни зростатимуть, а доступні плоди стануть радше винятком, ніж правилом. Про це пише профільне видання Агропортал.
Ціни формуються з урахуванням співвідношення попиту і пропозиції. При цьому високі ціни на продукцію не забезпечують великих прибутків для агровиробників, оскільки попит падає.
З овочами історія досить прогнозована — аграрії масово вирощують ті культури, які в минулому сезоні були найдорожчими, що створюють перевиробництво та обвалюють ціни.
А ось із фруктами та ягодами такий сценарій малоймовірний. У садівництві великі ризики втрати врожаю через погодний фактор, до того ж експортні можливості у виробників поки що обмежені.
У плодоовочівництві та ягідництві зростає собівартість виробництва, критичним стає дефіцит робочої сили та дедалі більше позначається зміна клімату. Тому не варто очікувати дешевих продуктів.
Однак, видання зазначає, що така тенденція спостерігається не лише в Україні, це загальносвітова тенденція .