/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F385b85dbf9a9e275f80f174d51901d01.jpg)
Ера дешевих продуктів минає: чому вже не буде недорогих фруктів і овочів
Ера дешевих продуктів минає: чому вже не буде недорогих фруктів і овочів
Кінцева ціна на полицях магазинів на фрукти та овочі залежить від балансу попиту і пропозиції. Водночас, високі ціни на продукцію не забезпечують великих прибутків для агровиробників.
Овочева історія доволі прогнозована — аграрії масово вирощують ті культури, які в минулому сезоні були найдорожчими і створюють перевиробництво та обвалюють ціни. З фруктами та ягодами такий сценарій малоімовірний, але в садівництві більші ризики втрати врожаю через погодній фактор, до того ж, експортні можливості у виробників наразі обмежені.
У плодоовочівництві та ягідництві росте собівартість виробництва, критичним стає дефіцит робочої сили та все більш дається взнаки зміна клімату. Тому не варто очікувати на дешеві продукти і не лише українцям, така тенденція спостерігається у всьому світі.
Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник в підкасті «Що з економікою?».
«Виробник зібрав полуницю з врожайністю 10 т/га, а планова — 17-20 т/га, тобто зібрано вдвічі менше. При цьому ціна на полуницю була не планова 55-60 грн/кг, а 100-120 грн/кг. Це гарна кореляція в грошах, але високі ціни не дали підприємству додаткового доходу. Лише 5-10% виробників, які отримали заплановану врожайність отримали додатковий бонус непланових доходів», — розповідає Тарас Баштанник.
