Шпинат, гранати й не тільки: які фрукти та овочі спеціалісти радять вживати при симптомах залізодефіциту
Шпинат, гранати й не тільки: які фрукти та овочі спеціалісти радять вживати при симптомах залізодефіциту

Шпинат, гранати й не тільки: які фрукти та овочі спеціалісти радять вживати при симптомах залізодефіциту

Залізо відіграє ключову роль у виробництві гемоглобіну (білка, який транспортує кисень в еритроцитах), але що це означає з точки зору функціонування організму? Без достатнього рівня заліза клітини не отримують достатньо кисню, що призводить до відчуття втоми та слабкості, повідомляє Interia Kobieta.

Крім того, залізо підтримує функціонування імунної системи, бере участь у синтезі ДНК, підтримує функцію м'язів і мозку, а також є необхідним для процесів, пов'язаних з енергетичним обміном.

Симптоми дефіциту заліза, які не можна ігнорувати

Аналіз крові, зображення з вільних джерел

Анемія найчастіше пов'язана з низьким рівнем заліза. Навіть якщо її не діагностували, важливо уважно прислухатися до сигналів, які подає організм. Симптоми дефіциту заліза часто ігноруються, пояснюються стресом, втомою або просто применшуються. Найпоширеніші симптоми включають:

  • хронічну втому та слабкість;
  • головні болі та запаморочення;
  • сірувату або бліду шкіру,
  • холодні руки та ноги;
  • труднощі з концентрацією уваги;
  • задишку навіть при помірному фізичному навантаженні.

Якщо ви помітили ці симптоми, варто звернутися до лікаря, зробити загальний аналіз крові та перевірити рівень феритину й заліза.

Чи допомагають овочі та фрукти поповнювати запаси заліза?

Залізо буває двох форм. Продукти тваринного походження містять гемове залізо, яке найкраще засвоюється організмом. Однак важливість овочів та фруктів як джерел негемового заліза не слід недооцінювати. Хоча його засвоєння не таке ефективне, воно все ж допомагає поповнити дефіцит. Крім того, багато фруктів та овочів багаті вітаміном С , який необхідний для засвоєння заліза.

Тобто ваш щоденний раціон повинен містити багато рослинних продуктів. Вони є цінними джерелами поживних речовин, які впливають на організм різними способами, покращуючи його функціонування. Які ж овочі та фрукти містять найбільше заліза?

Нут та сочевиця

Сочевиця, фото: pixabay.com

Вони належать до бобових культур і завдяки своєму м’якому, злегка горіховому смаку надають багато можливостей для кулінарних експериментів. Додаючи сочевицю або нут до супів, салатів, вегетаріанських котлет або намазок на бутерброди, ми забезпечуємо організм не лише залізом, але й білком, клітковиною та фолієвою кислотою . Вони допомагають регулювати рівень цукру в крові та холестерину.

Шпинат

Шпинат, фото: Знай.ua

Шпинат є джерелом заліза, фолієвої кислоти та магнію. Листова зелень багата на вітаміни А, С та К, які сприяють зміцненню імунітету та правильному функціонуванню кровоносної системи.

Мангольд

Цей листовий овоч за смаком чимось нагадує поєднання шпинату та буряка, з легкими солодкими нотками. Мангольд, окрім заліза, містить калій та кальцій. Він позитивно впливає на функцію печінки завдяки своїм детоксикуючим властивостям. Його можна обсмажувати на вершковому маслі та використовувати як добавку до інших страв, або додавати до омлетів та супів.

Чорна смородина

Чорна смородина, скріншот відео

Липень – пік сезону чорної смородини. Їжте її досхочу, оскільки ці ягоди є цінним джерелом як заліза, так і вітаміну С. Вони чудово смакують у смузі, коктейлях або просто як добавка до каші або йогурту.

Сушений інжир

У сушеному вигляді інжир містить більше заліза, ніж у свіжому. Тому варто додавати його, наприклад, до вівсянки або салатів. Це забезпечить вас дозою кальцію та клітковини, необхідних для здоров'я кишечника та міцних кісток.

Сушені абрикоси

Насичений солодкий смак робить сушені абрикоси популярним доповненням до меню. Окрім заліза, вони є чудовим способом додати до страв калій та клітковину. Вони також сприяють покращенню травлення та зору.

Гранати

Гранат. Фото: Youtube

Освіжаючі кисло-солодкі зерна виглядають дуже апетитно та додають стравам вишуканості. На цьому їхня користь не закінчується. Насіння граната сприяє виробленню еритроцитів, має властивості проти старіння та регулює рівень холестерину.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Раніше портал Знай писав Як відновити шкіру після моря та басейну: поради дерматолога на літній сезон.

Крім того, ми повідомляли Краще перестати їсти цей продукт на ніч, тому що він викликає кошмари.

Також портал інформував Не така вже й харчова: коли плівка стає ворогом їжі, а не захистом.

Джерело матеріала
loader