Які продукти не консервують взагалі, а які мають короткий термін придатності: перелік
Які продукти не консервують взагалі, а які мають короткий термін придатності: перелік

Які продукти не консервують взагалі, а які мають короткий термін придатності: перелік

Щоб заготівки на зиму не зіпсувалися, важливо знати, що саме не варто класти в банкиДеякі продукти не підлягають тривалому зберіганню через високий ризик псування або утворення шкідливих бактерій.Інші - можна закривати, але вони мають дуже короткий термін придатності й потребують особливих умов. Щоб не зіпсувати зимові запаси, варто знати, чого краще уникати під час заготівлі.Молоко, йогурт, сир та інші молочні продукти не рекомендується консервувати в домашніх умовах. Вони швидко псуються, а в густій консистенції утворюються бактерії, які погано піддаються повній стерилізації.Домашнє консервування риби може бути небезпечним через можливу наявність гельмінтів. Крім того, в рибі містяться пуринові сполуки, які шкідливі для людей з хворобами суглобів, подагрою у період загострення.Також складними для консервування є гриби через ризик розвитку ботулізму. Вони можуть містити токсини, які не знищуються при домашній стерилізації.Огірки - популярний овоч для консервації, однак не всі їхні види придатні для цього. Не рекомендується консервувати перезрілі або ж дуже великі огірки, оскільки вони зазвичай містять більше насіння і мають грубу шкірку. Такі огірки після консервації можуть стати жорсткими, втратити хрусткість і навіть гірчити.Огірки з гладкою шкіркою, без характерних "голочок", зазвичай є салатними сортами. Вони швидко розм'якнуть і можуть навіть вибухнути у банці.Краще обирати свіжі, молоді огірки середнього розміру з тонкою шкіркою, які після консервування залишаються соковитими та хрусткими.Помідори - ще один популярний овоч для консервування, але не всі їхні сорти підходять для цього процесу, стверджує кулінарний блогер Дарія Дорошкевич в Сніданку з 1+1. Якщо помідор уже не найкращої якості, його можна перетворити на томатний сік.Великі та м'ясисті помідори: ці сорти краще використовувати для приготування соусів, пасти або соку, оскільки вони можуть втратити форму та текстуру при консервуванні цілими.Пошкоджені або зіпсовані плоди: томати з тріщинами, плямами або ознаками гниття не підходять для консервування, оскільки можуть спричинити псування всієї банки.Плоди з білими жилками всередині: такі помідори можуть мати гіркий смак і не зберігати свої смакові якості після консервування.Не всі продукти підходять для консервації. Деякі з них у процесі термічної обробки або зберігання змінюють свою структуру або смак у негативний бік. Наприклад, листові овочі і зелені салати не рекомендують консервувати, оскільки вони втрачають форму і стають непривабливими.Головна порада кулінарної блогерки Дарії Дорошкевич полягає у тому, що продукти, які ви консервуєте, повинні бути сезонними. Також потрібно дивитися, щоб вони були щільним та пружними.

Джерело матеріала
loader
loader