Не кількістю, а якістю: як втриматися українському соєвому шроту на ринку ЄС
Не кількістю, а якістю: як втриматися українському соєвому шроту на ринку ЄС

Не кількістю, а якістю: як втриматися українському соєвому шроту на ринку ЄС

Не кількістю, а якістю: як втриматися українському соєвому шроту на ринку ЄС

На фоні високої привабливості вирощування сої в Україні останніми роками значно зросла і її переробка. У вересні-червні 2024/25 МР виробництво шроту сягнуло 1,7 млн т, з яких 61%, або 1,07 млн т — було експортовано.

За оцінкою «АПК-Інформ», у вересні-червні 2024/25 МР в Україні було перероблено максимальні для галузі 2,36 млн т сої (+41% до аналогічного показника 2023/24 МР). 

Втім аналітики зауважують, що цьому сприяло не тільки збільшення попиту на соєвий шрот, а й, насамперед, проблеми з переробкою соняшнику та привабливість переробки сої на тлі її рекордної пропозиції і нижчої вартості у порівнянні з іншими олійними. 

Що стосується українського експорту соєвого шроту в порівнянні з глобальним ринком, то, за оцінками USDA, частка України у світовому експорті у 2024/25 МР оцінюється всього на рівні 1,6%, а у 2025/26 МР може знизитись до 1,5%, при тому, що світовий експорт соєвого шроту у наступному сезоні може збільшитись до 81,2 млн т, проти 80,4 млн т у поточному сезоні.

Джерело матеріала
loader