Щоб не "стріляла": як правильно простерилізувати банки для консервації
Щоб не "стріляла": як правильно простерилізувати банки для консервації

Щоб не "стріляла": як правильно простерилізувати банки для консервації

Адже неналежна стерилізація банок може призвести до того, що залишитеся без запасів на зимові місяці. Тож, як правильно стерилізувати банки для консервації, розповідає 24 Канал з посиланням на Styler.

Як простерилізувати банки для консервації?

Мікроорганізми, які проникають у консервацію, можуть ініціювати процеси, що призводять до потенційного розриву кришок банок, створюючи ризики для безпеки харчових продуктів. Для цього і потрібна стерилізація банок.

Важливо ретельно вимити банки перед стерилізацією. Найефективнішими для цього вважаються такі засоби, як гірчичний порошок, харчова сода або господарське мило. Радять не використовувати комерційні мийні засоби, оскільки вони можуть подовжити процес миття і потенційно загрожувати безпеці харчових продуктів.

  1. Над каструлею

У простому способі стерилізації банок експерти рекомендують використовувати широку каструлю, наповнену наполовину водою, яку слід довести до кипіння. Після закипання у воду можна занурити кришки, а над каструлею встановити решітку або друшляк. Це дозволяє поставити банки на решітку догори дном, що забезпечує ретельну стерилізацію.

Коли в центрі банок утворюються великі краплі води, процес стерилізації можна вважати завершеним – через 8 – 20 хвилин залежно від розміру. Після закінчення слід обережно зняти банки за допомогою рушника і перенести їх на чисту поверхню, продовжуючи розташовувати шийками донизу.

  1. Над чайником

Для ефективної стерилізації експерти пропонують використовувати чайники на плиті, а не електричні, які вважаються менш дієвими.

Ефективні способи стерилізації банок для консервацій
Ефективні способи стерилізації банок для консервацій / Фото Unsplash

Після того, як чайник закипить, користувачам слід встановити чисту банку на носик, обережно тримаючи її рушником. Необхідна тривалість стерилізації повинна відповідати раніше встановленим рекомендаціям.

Цей метод особливо зручний для півлітрових банок, оскільки їх можна зручно підвісити до носика чайника, усуваючи потребу в постійній ручній підтримці.

  1. У духовці

Поставити банки слід ще в холодну духовку і тоді розігріти до температури від 100 до 110 градусів. Цей метод забезпечує ефективну стерилізацію протягом 20 хвилин, незалежно від розміру банки. Після закінчення процесу стерилізації треба вимкнути духовку і дати банкам охолонути всередині.

  1. У мікрохвильовці

У цьому методі потрібно наповнити банки водою так, щоб дно було покрите приблизно на 2 сантиметри. Потім поставити їх в мікрохвильову піч на максимальну потужність на 3 – 5 хвилин. Після закінчення часу важливо обережно вийняти банки, злити вміст і висушити їх за допомогою рушника.

А ви знаєте: якою стороною класти фольгу на лист у духовці.

Джерело матеріала
loader