Лохина з характером: як ця ягода з екзотики перетворилася на суперзірку українського саду
Лохина з характером: як ця ягода з екзотики перетворилася на суперзірку українського саду

Лохина з характером: як ця ягода з екзотики перетворилася на суперзірку українського саду

Ще 10 років тому її плутали з чорницею і вважали занадто екзотичною. А зараз маємо лохиновий бум. Про те, чому лохина стала зіркою серед ягід, чи легко виростити кущик на власній грядці, а також про те, що корисного є у маленькій синій ягідці, - читайте у матеріалі Коротко про.

Примхлива у вирощуванні

«Американська чорниця», або гостя з далекої Північної Америки, – так називають популярну в США та Канаді лохину. Там її століттями збирали корінні індіанські народи як харч і ліки. І лише на початку ХХ століття вчені зацікавились цими ягодами. З тих пір американці почали спеціально вирощувати лохину, створюючи сорти з більшими плодами, стійкістю до хвороб і довшим терміном зберігання.

Якщо в Північній Америці лохиною ласували здавна, то в Європі про цю ягоду узагалі нічого не знали. Аж до 30-х років минулого століття. А в Україні вона з’явилася узагалі на початку 2000-х. І довгий час була такою собі лакшері-ягодою. А як інакше, якщо вартість за кілограм (у сезон) стартувала від 500 грн.

У погоні за хорошим заробітком українські фермери поступово почали створювати лохинові ферми. Зараз такі підприємства є майже в кожному куточку України. Більш того, наша країна входить до десятки найбільших виробників лохини в Європі. Це дивовижно, зважаючи на відносно коротку українську історію цієї ягідної культури.

- Зараз лохину вирощують всі кому не лінь, - каже Коротко про фермер з Львівщини Василь. – Я почав лохиновий бізнес ще 8 років тому. От тоді був хороший заробіток, бо лохина мало де росла. Зараз не те. Але продовжую свою справу, хоч вона і сезонна. Маю хороший сорт лохини, крупної, солодкої. В основному продаю у великі торгові мережі.

Лохина впевнено конкурує з полуницею і малиною, та й по ціні майже не відрізняється: в сезон вартість за кілограм 150-170 грн.

Популярність лохини була цілком передбачуваною. По-перше, це смачно. Смак лохини приємно-солодкий із легкою кислинкою. Її можна їсти свіжу жменями або ж готувати смузі, морозиво, прикрашати десерти, салати. По-друге, ягода – улюблениця модних фуд-блогерів і нутриціологів. Велика, корисна, з яскраво-синьою шкіркою, чудово виглядає на фото і відео. По-третє, завдяки різним сортам має досить довгу сезонність - з кінця червня і аж до вересня.

Щоправда, лохина - культура з характером. Вона примхлива, і виростити її не так просто, як ту ж малину чи полуницю.

- Лохині потрібен кислий ґрунт і вологий клімат, - каже фермер Василь. - Рослина любить вологу, але не переносить застою води. А ще коріння лохини поверхневе, тому обов’язково потрібно мульчувати ґрунт тирсою чи хвоєю. Зважайте і на те, що повноцінний урожай з куща можна отримати лише через 3–4 роки після посадки.

Зате якщо створити правильні умови, кущ стабільно родитиме років 10, а то й довше.

Захищає від старіння

З дитинства знаємо, що всі ягоди корисні. Лохина - не виняток. Порівнювати її з родичкою чорницею чи конкуренткою полуницею - справа невдячна. Лохина, як і інші ягоди, має свої переваги. Наприклад, містить антоціани – речовини, що надають їй синього кольору, а ще захищають людський організм від старіння.

Також в лохині є:

  • вітамін C,
  • вітамін К,
  • вітаміни групи В,
  • марганець,
  • калій,
  • кальцій,
  • натрій,
  • залізо.

Всього 200 грамів ягід (це 80 калорій) на день впродовж лохинового сезону – і можна зміцнити власний імунітет, підтримати нервову систему, знизити рівень холестерину. А ще лохина в раціоні:

  • сприяє загоєнню ран,
  • допомагає у згортанні крові,
  • покращує зір,
  • зміцнює серце,
  • знижує рівень цукру.

Загалом лохину можна і треба їсти всім. Але людям із алергією на ягоди або захворюваннями нирок слід вживати її з обережністю. Також надмірне споживання (більше 300–400 г на день) може спричинити легкий проносний ефект.

За правильних умов кущ лохини стабільно родитиме років 10, а то й довше. Фото: pixabay.com

Як зберігати лохину?

У холодильнику в пластиковому контейнері з вентиляційними отворами або в оригінальній упаковці з отворами. Попередньо мити ягоди не треба, краще сполоснути перед вживанням. ВУхолодильнику лохина може зберігатися тиждень. Але навряд чи це реально, тому що надто вже смачна ягода.

Лохину також можна заморозити, з цукром або без. Перш ніж відправити ягоди в морозильник, краще їх перебрати, видаливши пошкоджені. Скласти лохину у пластиковий контейнер з отворами або оригінальну упаковку і відправити у морозильну камеру. Там ягоди можуть зберігатися впродовж року.

Засушити? Теж хороший варіант. Лохину розкладають на деко і висушують у спеціальній сушарці, духовці або на сонці. Сушені ягоди можна зберігати впродовж пів року в сухому та прохолодному місці. 

Що приготувати з лохини?

Ягода – улюблениця кухарів. Вдало доповнює десерти. Але смакує і в салатах.

Салат з лохиною та сиром фета

Інгредієнти

  • 1 склянка свіжої лохини
  • 4 склянки суміші для салату зі шпинату та руколи
  • ⅓ склянки подрібнених підсмажених горіхів (волоські або пекан)
  •  ⅓ склянки подрібненого сиру фета

Для заправки

  • 1 столова ложка свіжого лимонного соку
  • 1 столова ложка бальзамічного оцту
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • Сіль, перець

Приготуйте заправку до салату. У мисці змішайте лимонний сік, бальзамічний оцет, оливкову олію, сіль та перець.

Викладаємо на тарілку суміш шпинату та руколи, лохину, горіхи (можна попередньо обсмажені), сир фета. Поливаємо усе заправкою до салату, обережно перемішуємо. Прикрашаємо салат ягодами лохини, горішками. Смачного!

Джерело матеріала
loader
loader