Яка чорниця найкорисніша для покращення пам'яті: свіжа, заморожена чи приготовлена
Яка чорниця найкорисніша для покращення пам'яті: свіжа, заморожена чи приготовлена

Яка чорниця найкорисніша для покращення пам'яті: свіжа, заморожена чи приготовлена

Чорниця - одна з найпотужніших ягід для мозку, але не всі її форми однаково ефективні. Якщо хочете підтримати пам'ять і когнітивну функцію, важливо знати, яка саме чорниця працює найкраще: свіжа, заморожена чи термічно оброблена. Дослідження показують, що спосіб зберігання й приготування може суттєво впливати на вміст корисних речовин.У дослідженні 2022 року випробовувані з надмірною вагою у віці від 50 до 65 років, у яких були діагностовані когнітивні порушення, з'їдали певну кількість порошку чорниці щодня протягом 12 тижнів, пише Healthdigest.Д до і після 12-тижневого періоду випробовувані проходили тести, призначені для кількісної оцінки різних областей пам'яті. Результати показали нейрокогнітивні поліпшення, що свідчить про те, що споживання чорниці може знизити ризик недоумства.Згідно як з дослідженням, так і дієтологинею Меггі Мун, відповіддю можуть бути антоціани, антиоксидантні сполуки, що містяться в чорниці."Антоціани - це не тільки те, що робить чорницю синьою. Це потужні антиоксиданти, які є основною причиною того, що чорниця пов'язана з поліпшенням короткострокової та довгострокової пам'яті, просторовою обізнаністю та зниженням ризику зниження когнітивних здібностей і хвороби Альцгеймера", - пояснила Мун.Дієтолог порадила насолоджуватися свіжою або замороженою чорницею, а не приготованою, оскільки приготування може знизити вміст антиоксидантів.Автори дослідження 2013 року виявили, що приготування їжі та випічка можуть знизити кількість антоціанів у чорниці на 10-21%. Цікаво, що коли дика чорниця була протестована аналогічним чином для дослідження 2009 року, її антиоксидантний вміст залишався стабільним після впливу тепла.

Джерело матеріала
loader