У слові "щавель" чимало українців роблять помилку, і ось яку
У слові "щавель" чимало українців роблять помилку, і ось яку

У слові "щавель" чимало українців роблять помилку, і ось яку

Чи є слово "щавель" в українській мові та як його правильно вимовляти, розповідає 24 Канал, посилаючись на блог Олі Багній.

Чи можна казати "щавель"

Ця рослина однією з перших проростає на весні та використовується для приготування – юшок, борщів, холодників та салатів, а ще квасу та киселю.

Це популярна рослина, яку люблять вирощувати городники на своїх дачах.

Та чи є така назва в українській мові – щавель. Так є, але різниця у наголосі. Російською назва звучить як щАвель, а українською – щавЕль, з наголосом на другий склад.

Наприклад: "На городі вже достиг щавЕль — час варити зелений борщ!".

Це нормативна українська форма, зафіксована в словниках, а латинська назва – Rumex.

Проте народна назва рослини походить від її смаку – кислого чи квасного, що зумовлений щавлевою кислотою. Тому можемо зустріти назви:

  • квас,
  • квасок,
  • кислиця,
  • щавлик,
  • щівник,
  • зело на борщ.

Саме за назвами щавель та квасок – розрізняють городню та дику рослину. Городню рослину вирощують протягом сезону. А от дику, як-от щавель кінський, – лише навесні, бо з часом листя стає твердим, гірким і несмачним.

Щавель українською: дивіться відео

Цікаві факти про щавель

Це не проста рослина, яку здавна цінують українці за смак і користь. Ось вам пучечок цікавинок про щавель – рослину, що кисне, але дарує здоров’я

  1. Щавель – одна з найперших весняних зелених рослин, що з’являється після зими. Його листя багаті на вітамін C, каротин, рутин, залізо – справжній порятунок від авітамінозу.
  2. Якщо щавель починає цвісти, його листя стають грубими й менш смачними. Тому городники зрізають квітконоси, щоб подовжити період збору ніжного листя.
  3. Щавель росте не лише на грядках, а й на луках, берегах річок, у ярах і навіть на болотах. Він дуже невибагливий до ґрунту, але любить вологу.
  4. Попри користь, щавель містить високу концентрацію щавлевої кислоти, яка може сприяти утворенню каменів у нирках. Тому його не рекомендують вживати у великих кількостях людям із проблемами нирок.
  5. У народі щавель використовували для поліпшення травлення, очищення крові, лікування шкіри. Відвар із кореня застосовували як в'язкий засіб при шлункових розладах.
  6. Рід Rumex (щавель) налічує понад 150 видів, але найвідоміший – щавель звичайний (Rumex acetosa). Є ще кінський щавель, щавель шпинатний, щавель червоний тощо.
  7. Щавель можна засолити чи заморозити і використати для приготування салату чи борщу взимку.

Споживайте смачну рослину та говоріть українською!

Теги за темою
Освіта
Джерело матеріала
loader
loader