/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F39974c113019c5b57e0d9c014880d9a1.jpg)
Тих, хто економлять на їжі, більшає: в Україні зріс рівень бідності
Як змінився рівень бідності в Україні
У червні показник бідності, тобто частка опитаних людей, що змушена економити на їжі, зріс до 25,5%, передає24 Канал з посиланням на Центр економічної стратегії.
Натомість у травні інфляція пришвидшилася, перевищивши прогноз НБУ, – до 15,9% рік до року. Серед основних чинників було стрімке зростання цін на сирі продукти, активний експорт, зростання собівартості та стійкий споживчий попит,
Лише за місяць найбільше подорожчали такі продукти, як фрукти – +17,6%, м'ясо – +5,4%, а також риба – +1,4%. А ціни на непродовольчі товари зростали помірніше – 3,8% рік до року.
Цікаво! НБУ прогнозує, що інфляція досягне свого піка, а далі почне сповільнюватися на фоні збору нового врожаю, стабільної енергетики та ефекту високої бази порівняння (коли показники торік вже були дуже високими, що знижує темпи зростання у річному вимірі).
Водночас поки рівень бідності в Україні залишається стабільно на відносно сталим, то рівень безробіття за останні роки взяв тренд на зменшення.
Порівняння рівнів безробіття та економія на їжі / Скриншот інфографіки Центру економічної стратегії
Наприклад відповідно до оцінок рівня безробіття в Україні, за даними Info Sapiens, у червні цього року він зменшився до 12% – це новий найменший показник від початку повномасштабної війни

