Нітрати в овочах і фруктах: як захиститися
Нітрати в овочах і фруктах: як захиститися

Нітрати в овочах і фруктах: як захиститися

Нітрати в овочах і фруктах: як захиститися

Рекомендації дали у Держпродспоживслужбі.

Влітку українці часто купують свіжі овочі та фрукти. Але ці продукти можуть нести потенційні ризики — зокрема, через перевищення рівнів нітратів. Фахівці Держпродспоживслужби розповіли, як уберегтися від нітратів.

Чим небезпечні нітрати

У Держпродспоживслужбі пояснили, що нітрати — це солі азотної кислоти, які природним чином містяться в ґрунті та широко застосовуються в сільському господарстві як добрива.

«У помірних дозах вони не є шкідливими. Але надмірна кількість нітратів у продуктах може негативно впливати на здоров’я — особливо дітей, вагітних жінок і людей з хронічними захворюваннями», – йдеться у повідомленні.

Як зменшити ризик негативного впливу нітратів на організм

Для цього потрібно дотримуватися таких рекомендацій:

  • Купувати овочі фрукти на офіційних ринках або в магазинах, де діє лабораторний контроль.
  • Уникати надто великих або неприродно яскравих плодів — це може свідчити про надлишок добрив.
  • Ретельно мити овочі, фрукти та зелень.
  • Видаляти шкірку, серцевину, стебла — саме там найвищий вміст нітратів.
  • Не споживати овочі з ознаками псування чи гниття.
  • Віддавати перевагу ґрунтовій продукції, яка дозріла у природних умовах.
  • У власному господарстві — не зловживати застосуванням мінеральних добрив та дотримуватися агротехнічних норм.

Нагадаємо, коли можна купувати полуницю без шкоди для здоров'я.

Джерело матеріала
loader
loader