Індекс борщу зріс майже на чверть: скільки тепер коштує приготувати національну страву
Індекс борщу зріс майже на чверть: скільки тепер коштує приготувати національну страву

Індекс борщу зріс майже на чверть: скільки тепер коштує приготувати національну страву

Індекс борщу суттєво зріс

Наразі вартість борщу становить 196 гривень, пише 24 Канал з посиланням на експертів Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Як зазначили фахівці, для приготування борщу (на 3 літри води) знадобляться:

  • 250 грамів капусти (ціна наразі складає 6,25 гривні за 500 грамів);
  • 500 грамів буряк (ціна становить 14,7 гривні за 300 грамів);
  • 300 грамів картоплі (доведеться заплатити 11,4 гривні за 300 грамів);
  • 150 грамів моркви (11,42 гривні за 200 грамів);
  • 100 грамів цибулі (5,98 гривні за 150 грамів);
  • 2 столові ложки томатної пасти (37,56 гривні за 140 грамів);
  • 30 мілілітрів олії (2,68 гривні за 30 грамів);
  • 500 грамів свинячих ребер (106,5 гривень за 500 грамів)
  • також сіль, перець і лавровий лист на смак.

Важливо! Якщо додати до борщу: дві скибочки батона (50 грамів), столову ложку сметани (25 грамів) та зубчик часнику (5 грамів), то його ціна зросте до 206 гривень проти 232 гривень минулого місяця.

Що відбувається з цінами на овочі?

Наразі ціни на овочі демонструють сезонну динаміку: молода продукція дешевшає, стара – дорожчає. Наприклад, вартість цибулі ріпчастої в роздрібі за останній місяць досягла 40 гривень за кілограм, але ціна почне знижуватися зі збільшенням пропозиції у липні. Стара картопля теж поступово зростає в ціні, адже запаси закінчуються, а вартість молодої ще доволі висока (її обсяги збільшаться наприкінці червня).

Джерело матеріала
loader
loader