/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F9fba64700bcc81bcc02c49a8030e9590.jpg)
Одна помилка - і кава гірчить: як правильно готувати улюблений напій
Ранок важко уявити без ароматної кави.Але навіть найкращі зерна можуть втратити свій смак, якщо під час заварювання допустити одну поширену помилку. Її повторюють мільйони людей щодня. При цьому навіть не здогадуються, чому напій виходить гіркуватим, кислим або просто не таким смачним, як у кав'ярні.Йдеться про заливання кави окропом.Чому не можна використовувати окріп для кави? Проблема у тому, що вода, яка була нагріта до 100 градусів за Цельсієм, спричиняє початок вивільнення з зерен кави смакових сполук, а тому напій стає гірким та ще й більш міцним.Якщо мова йде про розчинну каву, то окріп додатково ще й посилює аромат та смак штучних компонентів, зокрема, підсолоджувачів і ароматизаторів.Тобто, коли до кави потрапляє окріп, ваш напій втрачає всі ті властивості, заради яких ми його й п'ємо. Слід зазначити, що активні олії починають вивільнятися за температури 92−96 градусів.Якщо ви любите гірку та міцну каву, все ж не варто заливати її окропом - такого ж ефекту можна досягти, якщо температура води досягне 90-95 градусів за Цельсієм;якщо ви віддаєте перевагу більш делікатному присмаку - використовуйте воду, температура якої не перевищує 89 градусів за Цельсієм;щоб переконатися у правильності температури води, найпростіше це зачекати 30 секунд після того як вона закипить, і тільки після цього заварювати каву;експерти радять завжди заварювати каву під кришкою - так ви не лише вбережете температуру, але й забезпечите повноту смаку і аромату;під час заварювання заварної кави на плиті не доводьте її до стану кипіння - краще варити на слабкому вогні, адже чим процес нагрівання повільніший, тим краще вивільняються з мелених зерен ферменти і ефірні олії;якщо вам подобається кава з характерною пінкою, чекати на кипіння взагалі не варто - зачекайте, поки пінка почне підніматися, а потім зніміть турку з плити.

