/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F9ce77f81ffe7ed77a6dc9514a9f6615c.jpg)
У США дозволили лабораторну рибу
У США дозволили лабораторну рибу
Американська адміністрація з контролю за продуктами харчування та ліками (FDA) дозволила компанії Wildtype, що виробляє морепродукти на основі клітин, продавати свою продукцію.
Це перший такий випадок у секторі морепродуктів у США, пише JustFood.
Зазначається, що процес виробництва Wildtype починається з придбання вихідних клітин із мальків лосося кохо (Oncorhynchus kisutch), вирощених в інкубаторії у штаті Вашингтон. Життєздатні клітини розмножуються в біореакторах із нержавіючої сталі з використанням «запатентованої» суміші поживних речовин Wildtype. Зібрані клітини потім висіваються на рослинну основу і проходять промивання, перевірку якості та звичайну обробку і пакування харчових продуктів.
FDA зазначило, що Wildtype надало підсумок своєї оцінки безпеки, що охоплює період з 2022 по 2025 рік.
«На основі оцінки безпеки, проведеної Wildtype, ми розуміємо, що Wildtype дійшла висновку, що продукти харчування, які складаються або містять культивований клітинний матеріал, отриманий в результаті виробничого процесу, визначеного в CCC 000005, є такими ж безпечними, як і аналогічні продукти, вироблені іншими методами, і не містять речовин, що псують продукти харчування», — уточнило відомство.
Wildtype представила свій культивований лосось у ресторані Kann у Портленді, штат Орегон. У планах представити продукт у чотирьох додаткових ресторанах протягом наступних чотирьох місяців.
Два роки тому в США дозволили продаж культивованого курячого м'яса від місцевих компаній Upside Foods і Good Meat. Раніше цього року зелене світло отримала також компанія Mission Barns, яка розробляє тваринний жир у біореакторах.

