/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F14e5a5e75311f58f18dd30474adf515e.jpg)
4 страви, які вам обов'язково треба спробувати в Карпатах
Карпатська кухня особлива простотою страв, для приготування яких найчастіше використовують крупи, картоплю, квасолю, гриби, молочні продукти та рибу. 24 Канал розповідає про чотири популярні страви, які ви знайдете в кожному традиційному закладі Славського, Яремчі, Поляниці, Верховині та в інших популярних містечках і селах.
Банош з бринзою
Банош зі шкварками та бринзою / Фото "Автентична Україна"
Банош, а також бануш, – традиційна карпатська страва що, зокрема, належить до гуцульської кухні. Це в'язка кукурудзяна каша, що варять на сметані або вершках. Банош традиційно заправляють шкварками та бринзою, часом додають гриби.
У давнину банош готували чоловіки, бо колись її присмачували овечою бринзою. А будь-яка робота з вівцями тоді стосувалася тільки господарів. Посуд мав бути не будь-який, а саме чавунний казан, де готували банош на відкритому вогні.
Грибова юшка
Юшка з білих грибів / Скриншот відео "Закарпатської господині"
У Карпатах росте багато грибів, тому це складник багатьох традиційних страв. Однією з найсмачніших страв є юшка з білих грибів. Туди зазвичай додають сметану, масло, цибулю та моркву.
"Якщо не спробуєте грибної юшки, то означає, що ви не були в Карпатах", – пишуть місцеві видання.
Гуцульський борщ
Борщ з білого буряка / Фото yizhakultura.com
Рецепт борщу в гуцулів відрізняється від звичного. Його готують не з червоного, а з білого кормового буряка. Звідси й неофіційна назва – "білий борщ".
Також страву готують з додаванням копчених реберець, квашеної капусти та сметани.
Запечена карпатська форель
Карпатська форель, приготована на грилі / Скриншот відео "Історії зі смаком"
Пструг або форель – поширений вид риби в Карпатських річках, адже найкращими умовами для нього є холодна та чиста вода з кам'янистим дном.
Особливого рецепта приготування струмкового пструга немає – кожна господиня готує його по-своєму. Однак найчастіше цю рибу, що має ніжне м'ясо рожевого відтінку, запікають на відкритому грилі.
