Не тільки борщ і каша: чим насправді харчувалися українські козаки
Не тільки борщ і каша: чим насправді харчувалися українські козаки

Не тільки борщ і каша: чим насправді харчувалися українські козаки

Харчування козаків було простим, ситним, доступним і корисним, що сприяло гарному фізичному здоров'ю.

Ви дізнаєтеся:

Харчування реєстрових козаків, які проживали в містах, селах, на хуторах і в містечках, вирізнялося великою різноманітністю. Їхній раціон містив не тільки традиційні борщі з воловиною, телятиною або свининою, юшку з грибами, а й широкий асортимент випічки.

Із різноманітного борошна - житнього, вівсяного, пшеничного, гречаного та горохового - готували леміші, коржі, шуліки, калачі, пундики, бабки, пампушки, вертути, хомки, мантули, книші та інші вироби, ідеться в матеріалах Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Серед десертів, популярних за козацьких часів, були кваша, кутя з медом, маком, горіхами, а також із родзинками, рис із медом і корицею. Готували також юшку із сушених фруктів (узвар) - яблук, слив, вишень, яка могла зберігатися довго. З малини та журавлини варили компоти.

Кваша вважалася справжнім делікатесом. Її цінували і хвалили, кажучи: "Така кваша, щоб і нам дісталася". У сучасній кухні ця страва практично зникла, хоча раніше вона користувалася великою популярністю.

Харчування козаків було простим, ситним, доступним і корисним, що сприяло гарному фізичному здоров'ю. Воду для пиття і готування брали, як правило, з джерел - вона була чистою і мала цілющі якості.

Майже всі запорізькі страви були багаті на спеції, включно з дикорослою цибулею (сараною) і часником (черемшею), що допомагало запобігати поширенню інфекцій. Як приправи використовували місцеві ароматні трави - хрін, кріп, петрушку, дику пахучку, кмин, аніс, м'яту, калган, а також привізні спеції на кшталт перцю і кориці. При цьому стравам надавали смаку з мінімальною кількістю солі.

Бобові - горох, квасоля, сочевиця, боби - відігравали помітну роль у повсякденному раціоні. Серед овочів найчастіше використовувалися капуста (зокрема квашена), буряк, редька, морква, огірки, гарбуз. Жири тваринного походження, олії, оцет, горіхи - все це застосовувалося в готуванні. Велике значення мав і мед. Із фруктів і ягід вживали яблука, сливи, вишні, смородину, малину, журавлину, брусницю та інші.

Козаки дотримувалися принципів здорового харчування, включаючи в раціон продукти, приготовані за допомогою природних способів консервування - квашення, бродіння, соління, сушіння, в'ялення. Деякі прийоми зберігання запозичили в татар. Молоко переробляли на масло і сир, а продукти зберігали в льохах із льодом, сказано в матеріалі.

Раніше Главред писав про те, навіщо козаки носили сережки у вусі. Главред з'ясував, що на думку істориків сережки у вусі козаків могли чимало розповісти про їхнє соціальне становище і кількість дітей у роду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що насправді пили козаки. Виявляється, козаки любили різні вишукані напої.

Більше новин:

Что за блюдо борщ?

Борщ - українська рідка страва, яка вариться з рубаного буряка, капусти з додаванням картоплі, квасолі та різних приправ, повідомляє "Вікіпедія".

Джерело матеріала
loader
loader