/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fe659be12968c7aa55e3fe21ae6c56563.jpg)
Коли і як з'явилися вареники: експерт розвіяв найпопулярніші міфи
Ви дізнаєтесь:
Існує багато версій щодо того, звідки походять вареники. Зокрема вважається, що українська національна страва з'явилася від турецької страви дюш-вар - м’яса в тісті, схожого на пельмені.
Однак Главред з'ясував, що ця інформація не відповідає дійсності. Про це розповів український письменник Всеволод Поліщук. За його словами, ніякої страви з назвою дюш-вар у сучасній турецькій кухні нема. Є дюшбара - страва з Азербайджану. Але навіть вона більше схожа на суп з міні-пельменями, аніж на вареники.
Турецька ж страва, близька за технологією, - це манти, але вони знову ж таки ближче до пельменів. Водночас у турецьких джерелах згадується інша страва - пируги, які, за їхніми ж словами, прийшли з території Русі. Виходить, що не ми запозичили вареники у турків, а вони щось схоже в нас.
Існує ще одна популярна теорія, що вареники прийшли до нас з Китаю через монгольське вторгнення в XIII столітті. Дійсно, найдавніші археологічні знахідки, схожі на дамплінги, знайшли саме в Китаї.
Але є кілька нюансів. По перше, дамплінги це десятки різних страв і більшість з них не мають нічого спільного з українськими варениками. Також немає доказів, що ці страви прийшли до нас саме через монголів. А найголовніше те, що у кримських татар, які мали б першими це перейняти, немає нічого схожого на вареники.
Іншою версією є те, що вареники походять від польських пирогів. Однак справа в тому, що самі польські науковці визнають, що їхня страва могла прийти саме з України.
Тому єдиною правдивою версією є те, що вареники виникли на території сучасної України приблизно в середньовіччі, ймовірно, у XV–XVI століттях. Перші письмові згадки про них датуються 1619 роком (як пироги), а назва вареники вперше з’являється у 1798 році в "Енеїді" Котляревського.
Інші новини:
Хто такий Всеволод Поліщук?
Всеволод Поліщук - український журналіст, письменник, ресторанний маркетолог. Ентузіаст історичнo-гастрономічних досліджень довоєнного Львова, традицій галицької та подільської кухні.

