Те, що ти їси, може зробити тебе нещасним: вчені б'ють на сполох
Те, що ти їси, може зробити тебе нещасним: вчені б'ють на сполох

Те, що ти їси, може зробити тебе нещасним: вчені б'ють на сполох

Психічні розлади, у тому числі депресія, стають все більш поширеними в сучасному світі. Вчені все частіше звертають увагу на можливий зв'язок між харчуванням та станом психіки. Згідно з останніми дослідженнями, раціон, багатий на перероблені продукти, насичені жири і рафінований цукор, може сприяти розвитку депресивних станів, повідомляє "Жіночий портал" .

Багато сучасних дієт бідні вітамінами групи B, омега-3 жирними кислотами і магнієм - речовинами, які відіграють важливу роль у роботі мозку та синтезі нейромедіаторів, таких як серотонін і дофамін. Їхній недолік може не тільки погіршити настрій, а й вплинути на здатність справлятися зі стресом. Особливо важливе харчування у підлітковому віці: експерти зазначають, що раціон з високим вмістом "порожніх калорій" здатний підвищувати рівень тривожності, дратівливості та знижувати когнітивні функції.

Овочі та фрукти в кошику. Фото: Pinterest

Хоча наука поки що не встановила прямий причинно-наслідковий зв'язок між депресією та нездоровим харчуванням, деякі клінічні спостереження показують позитивні зміни у людей, які перейшли на збалансовану дієту. Зокрема, у пацієнтів, які почали вживати більше овочів, фруктів, риби та цільнозернових продуктів, помічається покращення настрою та зниження симптомів депресії.

Лосось у імбирній глазурі із зеленим горошком, кадр з відео

Таким чином, формування здорової харчової поведінки може стати одним із факторів профілактики психічних розладів. Вчені продовжують вивчати це питання, проте вже зараз ясно: турбота про свій раціон — це не лише внесок у фізичне, а й у психічне здоров'я.

Джерело матеріала
loader
loader