/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fdc756407e6e774326a23e2b216bfef28.jpg)
На Одещині вирощують озиму цибулю за корейською технологією
На Одещині вирощують озиму цибулю за корейською технологією
У господарстві «Пан Білан» на Одещині висаджено 5 га озимої цибулі за корейською технологією. Південнокорейський сорт озимої цибулі Корея-3 дає врожайність до 150 т/га.
Про це AgroPortal.uaрозповів керівник фермерського господарства Віталій Білан.
За його словами, технологію вирощування, зберігання та переробки озимої цибулі представники ФГ «Пан Білан» вивчали в Південній Кореї. Ознайомилися з повним циклом — від селекції гібридів і сортів до зберігання.
Ґрунти на Одещині добре підходять для цибулі, до того ж господарство має необхідну інфраструктуру для втілення проєкту й готове його тиражувати.
«Багато гібридів, які використовуються сьогодні для виробництва, не витримують наших заморозків, стресів і мають дуже високий відсоток стрілкування. Тож маємо і багато некондиційної продукції на ринку. Адже коли цибуля випускає велику сильну насіннєву стрілку, то втрачає свої якості. Відповідно, її приймають як нетоварну продукцію, виробник втрачає і в ціні, і сумарно в заробітку. Сорт Корея-3 уже був перевірений у північніших регіонах Молдови, тому вирішили взяти участь у проєкті й засіяли певну кількість гектарів», — розповідає Віталій Білан.
Посів озимої цибулі у господарстві здійснювали у другій половині серпня 2024 року. Сіяли з меншою густотою: 700 тис. рослин на гектар, тоді як звичайна норма — 1-1,1 млн.
У січні було дуже тепло, 15-20°С, і тоді цибуля активно почала рости, до початку лютого тривала активна вегетація. Потім було декілька хвиль різких похолодань, але культура їх витримала.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua
