/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F104%2F7def1c10a10a625a485f4f7a9a68c817.jpg)
Ціни на найдоступніше м’ясо в Україні зросли: яка причина
В Україні спостерігається стійке зростання цін на м’ясо птиці.
З початку року воно подорожчало на 7%, а в порівнянні з квітнем минулого року — на 11,5%.
«М’ясо птиці з початку року здорожчало на 7%, а порівняно з квітнем минулого року на 11,5%.
Попри стрімкий ріст собівартості, виробники за рахунок власних резервів та зменшення прибутків стримували ріст на м’ясо птиці.
Однак вимушені були поступово підвищувати відпускні ціни для компенсації втрат попередніх періодів», — заявив Карпенко.
Зростання цін на курятину — це відтермінована реакція ринку.
Експерт пояснив, що ключовою причиною стало різке подорожчання кормів — зернові та олійні культури за рік збільшилися в ціні на 30-50%.
«До того ж, через спалахи пташиного грипу в ЄС, було знищено багато племінних стад, що призвело до дефіциту племінної продукції, яку Україна на 100% імпортує.
Відповідно протягом березня-квітня ціни на інкубаційні яйця і добовий молодняк зросли на 20-40%, що не могло не позначитись на собівартості продукції», — підкреслив Карпенко.
До проблем додалися дефіцит робочої сили, збільшення військового збору до 5% та загальна інфляція.
Попри подорожчання, куряча грудка (219 грн/кг) і стегна (129 грн/кг) залишаються найдоступнішим м’ясом для українців.
Однак експерти попереджають: ці фактори й надалі тиснутимуть на ціни.
Ми повідомляли, наскільки зростуть ціни.

