В Україні ціни на продукти у травні, після завершення великодніх свят, можуть дещо знизитися. Експерти з Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» розповіли виданню «Главред», що буде з цінами на основні продукти харчування у травні.
Провідна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталія Копитець пояснила, що у квітні найбільше з-поміж інших видів м’яса здорожчала свинина. Зокрема, підчеревина, ребра, лопатка, ошийок додали в ціні 4,1-9,5 %, адже страви саме зі свинини є ключовими на великодньому столі.
За її словами після свят відбувається коливання роздрібних цін на основні види м’яса.
«При цьому спостерігається здешевлення одних видів м’яса і здорожчання інших. За прогнозними оцінками науковців «Інститут аграрної економіки», у травні 2025 року можливе зниження роздрібних цін на яловичину і свинину – до 3%. Водночас відкриття сезону пікніків та виїздів на природу можуть зумовити підвищення цін на свинину ошийок і курячі гомілки на 1,5-2,0%», – сказала вона.
Але на формування цін на овочеві істотно вплинули обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне. Головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Інна Сало зазначила, що у травні 2025 року очікується незначне здешевшання овочів – до 7 % проти квітневих цін.
«З розширенням пропозиції тепличних овочів, перш за все, найбільш помітно можуть знизитися ціни на капусту білокачанну та моркву. Середня ціна на картоплю може знизитися до 30 грн/кг (-8 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики», – наголосила вона.
Також знизилася ціна на окремі види тепличних салатних овочів. Це пов'язане з розширенням обсягів постачання та стабільним попитом споживачів. Тому у травні тенденція до зниження цін у цьому сегменті може тривати. Експертка пояснила, що ціни на них можуть знизитися до 15%, порівняно з теперішніми.
Оскільки зберігається тенденція до подорожчання зерна на світових ринках, надалі зростатиме і вартість хлібобулочних виробів. Так, за прогнозом експертів протягом травня 2025 року хліб може додати в ціні ще 1,5-2%.
Схудлі гаманці покупців нарешті змусили ритейл постійно переглядати ціни. Хоча на загал харчі таки дорожчають, однак уперше за багато місяців цінники стрибають то вгору, то вниз, залежно від активності відвідувачів магазинів чи базарів. Детальніше про це – у статті експертки у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру «АГРО ПЕРСПЕКТИВА» Лариси Гук «Ігри з голодними: логіка ціноутворення на харчі» на ZN.UA.