З приходом весни в Україні традиційно зросли ціни на овочі — через зменшення запасів минулорічного врожаю та підвищення попиту. Про актуальні цінові тенденції на продовольчому ринку пише Лариса Гук у матеріалі "Ігри з голодними: логіка ціноутворення на харчі".
Так, середня вартість цибулі у першому кварталі становила близько 17 грн/кг. У квітні та травні експерти прогнозують підвищення до 25–30 грн. Аграрії очікують прибутків на цьому продукті, адже тримали запаси на складах, розраховуючи на підвищення. За зростанням інтересу до будівництва овочесховищ можна зробити висновок, що фермери знову роблять ставку на ріпчасту.
Буряк також демонструє серйозні цінові амбіції: за кілька днів цінники на нього змінювались неодноразово, й нині вартість уже досягає 30 грн/кг і вище. Минулого року у квітні-травні ціна підскочила удвічі — до 33 грн у середньому по Україні, а в Києві доходила до 45 грн/кг. Враховуючи апетити торгівлі, 45 грн можуть знову стати реальністю. Митий буряк у столиці вже коштує до 60 грн/кг.
Тепличні огірки у торгових мережах стартують від 100 грн/кг, на ринках — від 75 грн. Редиска, ще один весняний продукт, продається по 55 грн/кг і вище, залежно від форми реалізації — пучками або на вагу.
Попри те, що кількість томатів і огірків на ринку поступово зростає, що теоретично має стримувати ціни, зелень залишається дорогою. Втім, її пропозиція швидко збільшується.
М’ясо і м’ясопродукти
За середніми показниками, яловичину реалізують по 298 грн/кг, свинину — по 190 грн, сало — 167 грн, а курятину — близько 92 грн/кг. Найповільніше дорожчає птиця — її вдосталь на ринку. А от ціни на свинину утримуються частково через африканську чуму свиней: у разі зараження фермери часто забивають тварин, аби не втрачати все.
Яловичина залишається найдорожчим видом м’яса і наразі не має конкурентів у цій категорії.
На полицях супермаркетів — широкий вибір ковбас і сирів. Варені ковбаси можуть коштувати як 80 грн, так і 700 — залежно від складу. Люди стали уважнішими до етикеток: перевіряють терміни придатності та склад, особливо коли ціна виглядає надто привабливою.
Основні продукти харчування
Яйця — від 35 грн до 100 грн за десяток. Найдорожчі — великі або з подвійним жовтком. Через зниження внутрішнього попиту виробники дедалі частіше орієнтуються на експорт: у першому кварталі з України вивезли 496 мільйонів штук яєць, з яких 72% — до Євросоюзу. На американський ринок наразі постачають лише продукти переробки через обмеження.
Гречка на прилавках продається по 35 грн/кг. Борошно у першому кварталі піднялось у ціні до 21 грн/кг.
Ціни на соняшникову олію теж пішли вгору — з 57 грн/л на початку квітня 2024-го до 78 грн/л за підсумками кварталу. Переробні підприємства скаржаться на фермерів, які утримують товар на складах, очікуючи вищих розцінок.
Цукор поки що не демонструє різкого стрибка: 33 грн/кг нині проти 31 грн/кг рік тому.
Раніше ZN.UA повідомляло, на скільки зросли ціни на рік в Україні та що далі очікувати.