/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fda9fe527fcf24ea02efd078213656ba6.png)
Бутерброди не врятують: чому харчування не допоможе при анемії
Дефіцит заліза і феритину — поширена проблема, яка впливає на самопочуття, енергію та здоров’я загалом. Але лише їжею її вилікувати найчастіше не вдається.
За словами ендокринологині Катерини Толстікової, харчування відіграє важливу роль, але не є єдиним засобом відновлення нормального рівня заліза. У багатьох випадках потрібні препарати — у правильній формі, дозі й лише за призначенням лікаря. Інакше можна ще більше нашкодити організму — наприклад, перевантажити печінку чи викликати проблеми з травленням, повідомляє Катерина Толстікова.
Залізо необхідне для утворення гемоглобіну, який переносить кисень у крові. Феритин — білок, що накопичує запаси заліза в організмі. Навіть коли гемоглобін у нормі, низький феритин може спричиняти втому, ламкість нігтів, випадіння волосся, головокружіння.
Усунути дефіцит заліза виключно через їжу складно. З м’яса та риби організм засвоює гемове залізо краще, ніж з рослин. Але чай, кава, молочні продукти й висівки знижують його засвоєння. Вітамін C, навпаки, покращує цей процес.
Дефіцит може бути спричинений не лише дієтою. Часто впливають хронічні захворювання, гормональні збої, порушення всмоктування, маткові міоми чи підвищене фізичне навантаження.
Щоб підтримати рівень заліза, варто включити до раціону - червоне м’ясо, печінку, морепродукти, яйця, бобові, шпинат, буряк, насіння, горіхи.
Збалансоване харчування — лише частина розв'язання проблеми. Головне — вчасно звернутися до лікаря, пройти обстеження й не займатися самолікуванням.
Раніше ми повідомляли, калина з медом врятує вас у квітні: секрет весняного імунітету з бабусиної комори.
Напої, що очищають організм та допомагають схуднути - детальніше на Знай.ua.

